Încă o formulă de calcul a facturilor de energie electrică e la „dospit”! Se pregătește o nouă plafonare

Întreaga zăpăceală a formulelor de calcul și a pragurilor de consum pentru energia electrică e pe punctul de a fi reluată! Clienții furnizorilor de energie electrică speră ca, măcar acum, să fie vorba despre prețuri care vor genera facturi care nu îi vor aduce în sapă de lemn.

Prețul pentru un consum mare de energie electrică ar putea fi plafonat, la iarnă.
Prețul pentru un consum mare de energie electrică ar putea fi plafonat, la iarnă.

Energia electrică, principala resursă a fiecărei locuințe

Energia electrică este principala utilitate a unei locuințe. Practic, toate dispozitivele care asigură un minim necesar unei vieți sunt alimentate la priză. Oricât de mult înbcearcă utilizatorii să reducă acest consum, economia presupune sacrificii mari.

Altfel, se poate ajunge la datorii colosale! Tocmai de aceea, responsabilii s-au bâlbâit în ultimul hal când a venit vorba despre noile costuri. Au fost stabilite praguri și convenții de consum, apoi, pragurile au fost modificate. Automat, s-a schimbat și legea. Evident, furnizorii nu au ținut pasul, așa că softurile care emit facturi nu au fost actualizate. Așadar, facturile vin cu întârziere și, atunci când vor fi emise, vor include consumul aferent mai multor luni.

Citește și: Coșmarul facturilor din iarnă continuă! Sunt discutate noi formule de calcul

Când lucrurile păreau că s-au calmat și fiecare mai schimba câte un bec prin casă cu unul tip LED sau mai trăgea câte un aparat din priză, s-a anunțat că modificarea modificării se va modifica din nou! 

Așadar, se ia în calcul ca utilizatorii casnici care nu reușesc să se încadreze cu consumul în pragurile existente să beneficieze de un preț fix. Măsura se numește semi-reglementare și îi vizează pe acei consumatori casnici, aproximativ 700.000 de români, care nu reușesc să se încadreze sub pragul lunar de 255kWh, anunță Economedia.ro

Momentan, există două praguri de consum prin care se poate beneficia de plafonare: între 0 și 100kWh se achită 0,68 de lei pe kilowat și pentru un maxim de 255kWh consumați se achită 0,8 lei pentru fiecare kilowat consumat.

Cine depășește cei 255kWh e facturat cu prețul din contractul de furnizare. Ei bine, pentru acești consumatori s-ar dori o plafonare, fix în prag de iarnă. Era de așteptat ca această măsură să fie implementată, din mai multe motive.

Situația rezervelor de gaze nu e cea mai minunată, în România nu există atât de multe locuințe încălzite cu gaze naturale, utilizarea sobelor sau a centralelor pe lemne nu e cea mai minunată soluție, multe persoane ajungând să pună pe foc orice arde pentru a se încălzi.

Vezi și: Facturi colosale la energia electrică, din cauza softurilor furnizorilor! Cand se va întâmpla

Astfel, încălzirea cu dispozitive electrice se anunță a fi o soluție pe care mulți români o vor alege, pe aceștia așteptându-i niște facturi colosale. Mai mult, România are 2,5 miliarde de euro puși la dispoziție pentru a fi cheltuiți din fondul de coeziune energetică.

Ar fi oportun, astfel, ca persoanele defavorizate să primească o mână de ajutor în ceea ce privește plafonarea costurilor pentru energia electrică. Măsura vine pe ultima sută de metri, fix în prag de iarnă, anunțându-se faptul că ar urma să intre în vigoare în noiembrie 2022.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net