Îţi poţi cumpăra vechime în muncă până în decembrie 2024!

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind domeniul pensiilor publice, care prelungeşte posibilitatea cumpărării de vechime în muncă până în 31 decembrie 2024. Astfel, cei care au lucrat fără carte de muncă şi au „goluri” la pensie pot completa acum cu bani cash.

image

Dacă Guvernul va adopta această prelungire, românii vor putea şi în perioada următoare să-şi achite contribuţiile pentru completarea stagiului minim de cotizare de 15 ani. Pot fi cumpăraţi cel mult şase ani, inclusiv perioade disparate. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a lansat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”, a anunţat ministrul Simona Bucura Oprescu pe Facebook. „Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare”, a mai spus ministrul, citat de digi24.ro. 

Sursa: ştirile PRO TV
Sursa: ştirile PRO TV

Potrivit proiectului de OUG, plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Până acum, 27.000 de români au apelat la această variantă, în special persoane care au muncit la negru sau care nu au ştiut că nu au fost asiguraţi de patroni.

Cine poate cumpăra vechime în muncă

persoana care solicită nu trebuie să aibă calitatea de pensionar

nu trebuie să fi plătit contribuţii în România sau în alt stat pentru perioada respectivă

se poate cumpăra vechipe pentru trecut sau pentru viitor, dar nu se poate obţine astfel pensionare anticipată

trebuie depus dosarul la Casa de pensii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
militari armata romana png
image
image
image
image
image
image
image png
portofel cu bani pixabay jpg
pana de curent jpeg
gentiana planta freepik jpg
iluzie jpg
recolta castraveti 1540x866 jpg
ceo google ciolacu jpg
giulia farnese colaj captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net