O nouă lege îi vizează direct pe proprietarii de apartamente. Klaus Iohannis a promulgat-o

Ultima actualizare:

O schimbare semnificativă a fost adusă în sectorul locativ din România, odată cu promulgarea recentă a unei legi esențiale de către președintele Klaus Iohannis. Modificând Legislația nr. 152/1998 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/2013, această lege deschide noi orizonturi în ceea ce privește schimbul de locuințe și introduce reguli clare pentru proprietarii de apartamente.

Klaus Iohannis. Foto: arhiva.
Klaus Iohannis. Foto: arhiva.

Noua lege aduce o schimbare majoră pentru proprietarii de locuințe

Legea proaspăt promulgată aduce o schimbare majoră pentru proprietarii de locuințe, facilitând schimbul acestora pe durata contractului de închiriere. Acest lucru aduce oportunități suplimentare pentru cei implicați în aceste tranzacții și aduce claritate în privința responsabilităților asociate.

Potrivit Administrației Prezidențiale, proprietarii care optează pentru un contract de vânzare cu rate lunare egale trebuie să suporte diverse cheltuieli, printre care întreținerea, reparațiile curente și cele capitale. De asemenea, aceștia sunt obligați să încheie contracte de asigurare a locuințelor pentru a acoperi riscuri precum cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

Reglementări mai strice pentru a regla piața închirierilor

Cu privire la modificările introduse în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/2013, aceasta introduce o prevedere prin care sumele necesare pentru decontarea bunurilor sau serviciilor trebuie transferate de la bugetul de stat.  

Această inițiativă legislativă a fost adoptată inițial de Senat în noiembrie 2019 și a primit votul hotărâtor al Camerei Deputaților în februarie 2024. Astfel, modificările legislative reflectă eforturile autorităților de a îmbunătăți accesul la locuințe și de a spori flexibilitatea în procesele de schimbare a acestora în întreaga țară.

Pe de altă parte, începând din 2024, autoritățile române au introdus reglementări mai stricte pentru a regla piața închirierilor. Proprietarii care doresc să își promoveze locuințele pe platforme de închiriere trebuie să dețină un certificat oficial de clasificare. Încălcarea acestei reguli poate atrage amenzi substanțiale, cu valori de până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor aferente veniturilor nedeclarate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
saptamana luminata
flori jpeg
image png
1 femeie menopauza jpg jpeg
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net