Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, la grupări violente de cămătari şi proxeneţi
Anchetatorii fac joi 20 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, la membrii a două grupări interlope, indivizii fiind cunoscuţi ca extrem de violenţi. Potrivit corespondentului Mediafax, este vorba de Clanurile Chira și Vijay care obligau minore să se prostitueze sau le vindeau altor proxeneţi pentru 600-1.000 de euro şi dădeau bani cu camătă, pe care îi recuperau prin ameninţări şi bătaie
Potrivit Poliţiei Române, 220 de poliţişti percheziţionează, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi, locuinţele membrilor unei grupări infracţionale suspectate de şantaj, cămătărie, trafic de minori şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fiind puse în aplicare 20 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor şi alte 25 de citaţii pentru martori.
Suspecţii şi martorii vor fi duşi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, pentru a fi audiaţi, urmând ca anchetatorii să stabilească măsurile preventive în cazul acestora.
Ancheta a fost începută în luna februarie, din cercetări rezultând că gruparea infracţională ar fi fost constituită în jurul liderului, în baza relaţiilor de rudenie dintre membrii.
"Majoritatea membrilor grupării infracţionale sunt bănuiţi că ar fi folosit violenţă în derularea actelor infracţionale, inducând o stare de temere şi încercând să câştige supremaţia în mediul infracţional din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi. Principala activitate a grupării o reprezenta acordarea de împrumuturi băneşti cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de apropiaţi ai grupului", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Alţi membri ai grupării se ocupau cu recrutarea, adăpostirea şi transportarea unor tinere minore, pe care le puneau să se prostitueze în Bucureşti şi Ilfov, sumele obţinute astfel fiind împărţite în mod egal între membrii grupului.
Potrivit unor surse judiciare, o latură a grupării era organizată în jurul unei familii interlope celebre în Capitală, clanul "Chira". Gruparea era coordonată de Aurel Chira, cunoscut în lumea interlopă din București și județul Călărași. Locotenenţii acestuia erau Cristian Rafael Chira, Robert Chira, Albert Chira, Laurențiu-Ionuț Chira, Jan Mihai şi Florin Valentin Gheorghe, rude directe sau prin alianţă cu Aurel Chira. Majoritatea membrilor acestei grupări sunt persoane de temut atât în București, cât şi în Ilfov și Călărași, fiind cercetați în trecut pentru conflicte violente cu alte grupări rivale, au precizat sursele citate. Gruparea a devenit cunoscută încă din anii 90 când activa în sectorul 3, după care li-a extins sfera de influență.
Aceştia sunt suspectaţi că au dat împrumuturi cu camătă, iar unii dintre ei ar fi obținut sume mari de bani și din activități economice care în prezent sunt cercetate în dosare penale.
"Datorită renumelui acestora şi influenței asupra funcționarilor din mai multe primării ai localităților din județul Călărași, aceștia au dobandit de-a lungul timpului, mai multe terenuri, păduri și bălți, fapt ce le-a conferit o situație financiară foarte bună", au mai arătat sursele judiciare.
Anchetatorii au stabilit că membrii grupării dădeau bani unor persoane din anturajul lor sau recomandate de acestea, iar dacă datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate și dobânda aferentă, le amerninţau familiile, iar în unele cazuri ajungeau la urmăriri și blocări în trafic, intrări în locuințele acestora prin forțarea ușii de acces, lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente.
O altă latură a grupării infracționale, din care făceau parte Ion Vijai, Mihai Dinu, zis Gogoașă, Traian Suhățeanu, zis Taran și Irinel Argint, zis Papuc, persoane cunoscute ca fiind extrem de violente, se ocupa de racolarea unor tinere minore, pe care le puneau să se prostitueze sau le vindeau altor proxeneţi, cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de euro.
La percheziţii participă poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiunii Speciale, Poliţia Capitalei şi inspectoratele de poliţie judeţene Călăraşi, Ilfov, Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov şi Prahova. Acţiunea este sprijinită de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă