Pleci pe Litoral? Marea Neagră are cea mai infectă apă din Europa

Ultima actualizare:

Plănuiți o vacanță pe Litoralul românesc? Gândiți-vă bine înainte de a lua o decizie. Rapoartele indică faptul că apa Mării Negre este cea mai murdară din Europa, infestată cu substanțe reziduale.

Informațiile sunt furnizate de o sursă de încredere, mai precis, proiectul EU4EMBLAS - European Union for Improving Environmental Monitoring in the Black Sea, adică Uniunea Europeană pentru optimizarea monitorizării mediului din Marea Neagră.

Mediterana este de două ori mai curată

Experții proiectului au determinat faptul că apa Mării Negre este de două ori mai murdară decât cea din Marea Mediterană, transmite alephnews.ro

Vă amintiți, probabil, de analizele publicate anul trecut de autorități, când s-a descoperit că Litoralul era un veritabil focar de enterococi. Ei bine, la poluarea din Marea Neagră contribuie mai mulți factori.

Transportul maritim este de vină pentru reziduurile de petrol și derivați ajunși în apă. Cum râurile sunt infestate cu ape menajere uzate, deversate ilegal, putem doar să ne imaginăm că poluarea este preluată de Dunăre și apoi ajunge în apa mării.

Citește și: Vă era dor de o nouă taxă? Ministrul mediului a făcut anunțul

Apele uzate, de altfel, sunt una dintre principalele surse de poluare în Marea Neagră. Bazinul mării primește ape uzate de la orașele riverane și din alte 20 de țări europene! Compușii organici și anorganici din aceste ape sunt cauza infecțiilor gastro-intestinale care îi chinuie an de an pe turiști, arată sursa citată.

În Marea Neagră sunt deversate reziduuri din 20 de țări europene

În adâncurile Mării Negre există depozite mari de hidrogen sulfurat, comunicarea cu Mediterana fiind foarte îngustă. Astfel, Marea Neagră are o parte dintre caracteristicile unui lac imens, dispersia agenților poluanți fiind foarte redusă.

Mai mult, din cauza hidrogenului sulfurat din adâncuri, pe fundul platformei continentale există foarte puțin oxigen, acest lucru amplificând efectele poluării.

Citește și: Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene: «Ce dracu' se întâmplă în România?»

Conform experților proiectului susținut de Uniunea Europeană, în Marea Mediterană există 50 de unități de substanțe poluante pe metru pătrat, în timp ce în Marea Neagră sunt înregistrate valorile a 90 de substanțe periculoase.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net