Primăriile se luptă să transforme plajele în spații publice, în plin sezon

Ultima actualizare:

E jale pe litoralul românesc! Prețurile prohibitive practicate de comercianți au speriat turiștii mai ceva decât Covidul!

Astfel, stațiunile sunt goale, spre deosebire de alți ani. Regimul de administrare a plajelor nu ajută, de asemenea, întrucât turiștii care optează să meargă la plajă, fără să achite șeslongul și consumația pentru a zace la soare pe un petec de nisip amenajat. nu mai pot face acest lucru.

Prețurile șeslongurilor au speriat turiștii

Unele primării s-au mobilizat pentru a redobândi plajele, în cadrul unor licitații. Atenție, acest lucru se întâmplă în luna iulie, în plin sezon estival.

Mi se pare anormal ca în România o instituţie cum este primăria să participe la o licitaţie cu orice SRL din colţul străzii pentru un sector de plajă pe care vrea să-l facă public, pentru locuitori. Este anormal”, a declarat Radu Cristian, primarul din Mangalia, citat de Adevărul.

Citește și: Iubitul Lorei, furibund din cauza notei de plată, de pe litoral: «Suntem la fel ca în perioada comunistă»

De altfel, Mangalia ar fi singura localitate unde există o plajă publică, administrată de primărie. Litoralul românesc, conform OUG 19/2006, este concesionat de către Apele Române - ABADL operatorilor privaţi.

La câţiva ani, ABADL licitează sectoarele de plajă, o licitaţie la care pot participa şi primăriile dacă au buget şi dacă-şi permit să concureze cu privaţii.

Cine vrea plajă pe prosop trebuie să se așeze în spatele zonelor amenajate

Prin contractele de concesionare a plajelor, câștigătorul licitației este obligat să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber, cu o latură cu deschidere spre apă, pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf.

Acest lucru, mai ales în vârf de sezon, nu se întâmplă deoarece operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe, pline de gunoaie.

Astfel de situații au stat la baza mai multor conflicte, chiar în acest sezon. Cam târziu pentru a face sezonul estival din 2022 mai atractiv, în urmă cu câteva săptămâni, în Parlament a fost înaintată o propunere legislativă.

Citește și: Pleci pe Litoral? Marea Neagră are cea mai infectă apă din Europa

Inițiativa prevede ca statul român, prin Ministerul Mediului, să poată încheia contracte de concesiune cu primăriile localităților riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic.

Până când inițiativa se va concretiza, primăriile se înscriu la licitații. Este cazul unității teritorial administrative Năvodari, care urmează să concureze în cadrul unei licitații pentru aproape 5.000 de metri pătrați de plajă.

Turiştii vin pe litoral pentru mare, pentru apă. Este anormal ce se întâmplă azi cu plajele din România, este anormal ca un şezlong să coste în anumite locuri cât o noapte de cazare”, a mai declarat primarul Mangaliei pentru Adevărul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net