PROIECT DE ORDIN. Până la 6 ani de închisoare pentru românii care ignoră invitațiile ANAF

Românii care aleg să ignore invitațiile Direcției Antifraudă Fiscală (DGAF) se pot confrunta cu pedepse severe, inclusiv închisoare de la 1 la 6 ani, conform unui proiect de ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) aflat în dezbatere publică.

ANAF. Foto: arhiva.
ANAF. Foto: arhiva.

Ce prevede proiectul

Proiectul de ordin prevede că DGAF va trimite contribuabililor „invitații” pentru a prezenta documentele necesare verificărilor fiscale. Totuși, neprezentarea acestor documente va fi considerată infracțiune, conform Legii nr. 241/2005, care reglementează prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Conform referatului de aprobat, ANAF a constatat că, în numeroase situații, contribuabilii nu răspund solicitărilor de a prezenta documente în urma invitațiilor emise de inspectorii antifraudă. Această omisiune poate duce la întocmirea de acte de sesizare pentru organele de urmărire penală.

Ce pedeapsă riscă cei care ignoră aceste somații

Articolul 4 din Legea nr. 241/2005 stipulează că refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta documentele solicitate de autorități, în termen de maximum 15 zile de la somație, constituie infracțiune și poate fi sancționat cu închisoarea de la 1 la 6 ani. Având în vedere că actualele invitații trimise de ANAF sunt denumite „Invitație” și nu „Somație”, ANAF propune înlocuirea termenului pentru a se alinia cu reglementările legale existente.

Motivul acestei propuneri este clarificat în documentul ANAF, care menționează că, de-a lungul timpului, unele soluții de clasare a cazurilor au fost comunicate de organele de urmărire penală din cauza utilizării incorecte a termenului „Invitație”. Acest lucru a dus la concluzia că nu s-au îndeplinit toate condițiile necesare pentru a considera refuzul de a prezenta documentele drept infracțiune.

Introducerea documentului „Somație” va asigura o practică unitară în activitatea organelor de control fiscal și va ajuta la prevenirea evaziunii fiscale. ANAF subliniază că acest document este reglementat și prin ordinul președintelui ANAF nr. 3711/2015, scriu cei de la Adevărul.

Aplicabilitatea ordinului

Pentru ca acest ordin să devină efectiv, el trebuie să fie aprobat de președintele ANAF și publicat în Monitorul Oficial. Astfel, contribuabilii ar trebui să fie mai atenți la solicitările primite de la autorități, deoarece ignorarea lor poate avea consecințe legale severe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Statuia ecvestră a lui Decebal din Deva  Foto Daniel Guță JPG
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
armata otomana otomani jpg
crin antonescu inquam
pomi istock iarna jpg
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net