Regiunile din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Femeile, chiar și cu 9 ani în plus

Ultima actualizare:

În contextul unei vieți sănătoase, numeroși specialiști recomandă un stil de viață activ și evitarea zonelor poluate.

Regiunile din România unde oamenii trăiesc cel mai mult
Regiunile din România unde oamenii trăiesc cel mai mult

Acest lucru este subliniat de mărturiile unor persoane vârstnice care trăiesc în regiuni montane, unde aerul curat și ritmul de viață echilibrat contribuie la starea lor de sănătate.

Un exemplu elocvent este al unei femei care susține că ingredientele principale pentru menținerea unei forme fizice excelente sunt aerul curat de munte și mâncarea naturală: „Aici e aer curat și nu e poluare ca la oraș cu betoane”, afirmă aceasta la ProTV. 

Pe lângă beneficiile aerului nepoluat, un stil de viață activ este un alt factor cheie pentru o viață lungă și sănătoasă.

Un alt exemplu este un bărbat pensionar, care declară că își menține sănătatea fizică și mentală printr-o activitate continuă: „La pensie, o viață activă din toate punctele de vedere - corp, suflet, minte. Tot timpul am fost în mișcare și toată viața mea am făcut sport.” Această abordare holistică pare a fi secretul pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Diferențele regionale în speranța de viață

Datele recente Eurostat arată că, în România, speranța de viață la femei este, în medie, cu aproximativ nouă ani mai mare decât la bărbați.

Regiunile cu cea mai mare speranță de viață pentru femei sunt București-Ilfov, cu o medie de 79,9 ani, urmată de regiunea Centru (79,5 ani), Sud-Vest Oltenia (79,4 ani) și Nord-Est (79,1 ani). Aceste cifre sugerează că femeile din anumite zone ale României au acces la un mediu de viață mai sănătos și poate la servicii medicale mai bune.

Pentru bărbați, speranța de viață este mai redusă în toate regiunile țării, dar cei din București-Ilfov trăiesc, în medie, cel mai mult – până la 72,9 ani.

La polul opus, zonele Sud-Est și Nord-Est au valori mai scăzute ale speranței de viață pentru bărbați, media fiind de 70,4 ani. Alin Tomus, sociolog, explică aceste diferențe prin variațiile în calitatea vieții și accesul la servicii medicale de calitate:

„Calitatea vieții ridicată în anumite zone explică parțial speranța de viață mai ridicată. Accesul la servicii medicale de calitate, aceste diferențe sunt parțial explicate și de modul în care este dezvoltată această țară. În zonele puternic industrializate unde cotele de poluare sunt mai ridicate, calitatea vieții și speranța de viață au tendința de a fi mai scăzute.”

Comparații cu media Uniunii Europene

În context european, România se situează sub media Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață, care este de aproximativ 83 de ani în țări precum Spania, Italia și Malta.

Aceste țări beneficiază de un climat mai cald și de un nivel de trai ridicat, ceea ce contribuie la longevitatea populației. Factorii geografici, accesul la alimente sănătoase și servicii medicale de calitate, precum și un nivel scăzut de poluare se reflectă astfel în speranța de viață ridicată din aceste regiuni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net