Se cere unificarea Paștelui în România! Ce reacție a avut Arhiepiscopul Tomisului: ,,Au catolicii sfânta lumină? N-au, au lumină materială"

În Săptămâna Mare apare o nouă controversă în ceea ce privește Paștele. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi au cerut ca ortodocșii să celebreze Paștele odată cu catolicii. Mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț a fost de acord cu ideea de unificare, însă IPS Teodosie Arhieposcopul Tomisului s-a opus. ,,Au catolicii sfânta lumina? N-au", a spus acesta. 

În prezent, data Pastelui Ortodox se schimbă anual Foto: Shutterstock
În prezent, data Pastelui Ortodox se schimbă anual Foto: Shutterstock

Se dorește unificarea Paștelui, catolicii și ortodocșii să celebreze Învierea în același timp. Ideea a pornit de la fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, sprijinit de filologul Adrian Papahagi. Cu această decizie ar fi de acord și Mitropolitul Clujului.

,,Ar fi minunat dacă s-ar reuşi lucrul acesta, să se treacă pe stil nou și cu sărbătorile pascale pentru că celalalte sărbători cu dată fixă le ținem pe stil nou, și Crăciunul. Chiar dacă am sărbători pe stil nou și am fi în comuniune cu țările din apus, sfânta lumină tot ar coborî datorită credinței noastre", a declarat mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuț, scrie Observatornews.ro.

Cine se opune deciziei de unificare a Paștelui

IPS Teodosie Arhieposcopul Tomisului nu este, însă de acord. Nu vrea sub nicio formă să audă de o unificare a Paștelui. 

,,Au catolicii sfânta lumina? N-au. Au alții? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor. Nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși, sunt posturi mari, metanii, aspre, au lumina materială. Lumina care coboară la noi e realitate, nu simbol", a spus IPS Teodosie, Aehiepiscopul Tomisului, potrivit Observatornews.ro. 

Patriarhia lasă discuția deschisă 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu exclude varianta celebrării Învierii la comun, despre care bisericile creştine vorbesc de mii mii de ani. Posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc.

,,Nu trebuie să existe diferențe între lumina de la catedrala patriarhală și lumina din orice cătun în care trăiesc oameni frumoși și credincioși. Este un timp în care noi înșine trebuie să dăm dovadă de mai multă sobrietate, decentă, căldură, în comunicarea și relația cu ceilalți, mai multă iertare, se intensifica postul de a ne deschide lăuntric spre celălalt, cu minusculă- aproapele nostru, spre celălalt, cu majusculă - Mântuitorul Cristos", a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt BOR.

S-a mai discutat unificarea Paștelui

În 2015 și Papa Francisc a propus stabilirea unei date comune a Paştelui, pentru ca ortodocşii şi catolicii să poată sărbători în aceeaşi zi Învierea lui Isus.

Modul de calculare a datei Paştelui a fost stabilit în anul 325, de conciliul de la Niceea, condus de împăratul Constantin cel Mare. Însă bisericile, cea catolică şi cea ortodoxă, interpretează diferit regulile şi, de aceea, datele la care se stabileşte sărbătoarea diferă de cele mai multe ori. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
Masa de Paște (foto: Shutterstock)
image
actualitate.net
image
actualitate.net