Șeful Direcției Vamale din Capitală a fost reținut de DNA pentru luare de mită. Cerea sume colosale în schimbul unor autorizații

Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, împreună cu un șef de birou și trei funcționari, au fost reținuți de către procurorii DNA, fiind acuzați de luare de mită și alte infracțiuni.

Șeful Direcției Vamale din Capitală a fost reținut de DNA pentru luare de mită / foto: arhiva
Șeful Direcției Vamale din Capitală a fost reținut de DNA pentru luare de mită / foto: arhiva

Conform anunțului făcut de DNA miercuri, șase persoane au fost reținute:

CERNAT ALEXANDRU, TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN și VULCAN MARIAN-VLADIMIR, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

PETROF PAUL, director al Direcției Regionale Vamale București, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:

favorizarea făptuitorului,

folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

luare de mită.

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN, șef de birou în cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunilor de:

favorizarea făptuitorului,

folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

trafic de influență în formă continuată.

O persoană fizică este acuzată de complicitate la luare de mită 

De asemenea, în cauză a fost dispusă măsura controlului judiciar față de inculpații MARIN MARIUS și GHEORGHE DEMETRIUS, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

Conform DNA, în cursul anului 2023, în timpul unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi cerut și primit de la mai mulți oameni de afaceri care își desfășurau activitatea în centre comerciale din București și Ilfov diverse avantaje, inclusiv sume în valoare totală de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 de parfumuri contrafăcute.

Acești bani ar fi fost solicitați și primiți de cei cinci inculpați în scopul evitării întocmirii unei sesizări penale și pentru a încheia controalele într-un mod favorabil oamenilor de afaceri.

În plus, pe 10 ianuarie 2024, Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție, solicitând diverse documente legate de anumite societăți controlate de acea persoană, în scopul îngreunării cercetărilor penale într-un dosar.

În perioada 2021-2023, Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi primit de la un alt om de afaceri promisiunea unei sume de 10.000 USD și alte avantaje pentru a-și folosi presupusa influență asupra unor polițiști de frontieră, pentru a împiedica efectuarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute.

Paul Petrof cerea apartamente pentru autorizații

De asemenea, în aceeași perioadă, Petrof Paul ar fi cerut unui om de afaceri să plătească un avans de 50.000 euro pentru achiziționarea unui apartament și alte avantaje în schimbul ajutorului oferit acestuia în obținerea unor autorizații.

La data de 14 februarie 2024, Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin și Petrof Paul urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, conform informațiilor transmise de DNA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net