Sentință surpriză la Înalta Curte: Dosarul lui Mircea și Vlad Cosma, reluat de la zero
Instanţa a decis, luni, rejudecarea dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare. Potrivit digi24.ro, cei doi sunt acuzaţi de procurorii DNA de corupție
În ultimele două săptămâni, Vlad Cosma a făcut mai multe vizite la DNA, pentru a aduce probe în sprijinul afirmațiilor sale că ancheta procurorilor s-a făcut prin metode abuzive. Decizia de rejudecare a procesului a fost luată luni de Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
La ultimul termen al procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a avut loc în 19 februarie, Mircea Cosma a negat toate acuzaţiile şi a explicat cum a economisit bani la derularea contractelor de la Consiliul Judeţean Prahova. Fostul deputat Vlad Cosma i-a acuzat în mai multe rânduri, pe procurorii DNA Ploieşti că ar fi falsificat probe în dosarul său.
În urma dezvăluirilor făcute de membrii familiei Cosma, Inspecţia Judiciară (IJ) a anunţat că a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea şi procurorul Alfred Savu, precum şi faţă de fostul procuror Mircea Negulescu, pe rolul Inspecţiei existând zece lucrări care au ca obiect activitatea sau conduita procurorilor de la DNA Ploieşti. Verificările IJ sunt făcute fie în baza unor sesizări ale unor persoane, fie după ce Inspecţia s-a autosesizat în urma acuzaţiilor şi a înregistrărilor prezentate de Cosma şi vizându-i pe procurorii de la DNA Ploieşti.
Vlad Cosma a depus şi o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, între care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă sau abuz în serviciu.