Tradiţii populare pentru a avea spor la bani

Ultima actualizare:

    Se spune că banii nu aduc fericirea, dar o întreţin. (Arhivă /  Fotolia)
Se spune că banii nu aduc fericirea, dar o întreţin. (Arhivă / Fotolia)

Se spune că banii nu aduc fericirea, dar unii semeni cred că aduce noroc „suma banilor adunaţi". Pe această temă am auzit, în diferite cercuri relaţionale, că unele persoane cred, mai mult ca oricând, că în preajma noastră există energii pozitive, dar şi energii negative, care influenţează sporul sau atrag ghinionul.

Mai mult, unele persoane se întreabă cum adună unii grămezi de bani, fără să muncească prea mult, iar alţii, care muncesc cinstit au mereu pagubă.

Din această perspectivă se mai vorbeşte despre ingineriile financiare neortodoxe, dar cei mai mulţi cu care am discutat, despre noroc sau despre neşansă, spun că există persoane, obiecte şi obiceiuri care aduc noroc sau pagubă în viaţa semenilor.

Cele mai interesante astfel de obiceiuri

Zicala foarte cunoscută: „Să nu dai bani în zilele de luni sau în prima zi a lunii, pentru că vei fii obligat să dai bani toată săptămâna sau toată luna"s-a dovedit valabilă.

Aduce noroc dacă aduni bănuţi-monede într-un borcan, pe care să-l păstrezi în bucătărie. Economisind banii mărunţi, ei vor atrage şi bancnotele, spun cei care au pus în practică acest obicei străvechi.

În portofel trebuie să păstrezi măcar o bancnotă, indiferent de valoarea acesteia, dar s-o împătureşti încât să semene cu o piramidă ( un triunghi). Când crezi că nu ştii cum să te scapi de un ghinion financiar, se spune că „piramida" banilor te scapă de necaz, deoarece găseşti sursa sau sponsorul care să-ţi poarte noroc.

Aduce ghinion când primeşti un portofel gol. Trebuie să rogi pe cel care ţi-l dăruieşte să pună măcar un bănuţ şi o bancnotă ; tradiţia spune că va avea spor şi cel care-l primeşte, dar şi cel care oferă un astfel de dar.

Să întâmpinăm noaptea Anului Nou cu bani în buzunar.

La pragul dintre ani, în familiile care au firme, patronul trebuie să ţină bani în mâna dreaptă, iar în cea stângă un pahar plin cu şampanie; ritualul aduce spor la bani şi relaţii amicale durabile.

Dacă dăruieşti unei persoane dragi o poşetă, de asemenea, trebuie să n-o oferi goală. În buzunarul sau în portofelul acesteia pune bani mărunţi sau bancnote. Dacă persoana este foarte cochetă, pune în poşetă o batistă nouă, dar pentru batistă trebuie să-i „plăteşti" persoanei care ţi-o oferă un bănuţ, pentru că batista este simbolul unei despărţiri.

Dacă găseşti pe drum un bănuţ, poţi să-l ridici numai dacă are cifra în sus ( valoarea banului); în acestt caz, banul îţi aduce noroc. Dacă eşti tentat să ridici banul de jos, chiar dacă acesta are stema în sus, moneda aceasta îţi ava aduce ghinion şi pierderi financire. Nu este exclus, ca banul respectiv să fie aşezat astfel, în mod intenţionat, de cineva care vrea să scape de un ghinion financiar.

În magazinele cu obiecte ezoterice întâlnim celebra broscuţă norocoasă chinezească, care ţine în gură un bănuţ găurit, mesagerul sporului în tradiţia chinezească. Broscuţa norocoasă din jad galben activează sporul în Feng Shui, iar această tradiţie este foarte bogată în simboluri norocoase.

{C}

Monede. (Shutterstock)
Monede. (Shutterstock)

Un ritual care alungă paguba

Dacă în căminul tău toate merg prost, în tradiţia populară ortodoxă există un ritual care, în timp, a adus bucurii nesperate.

Persoana care vrea să urmeze tradiţia trebuie să postească timp de trei zile: miercuri, joi şi vineri. În acest timp, aceasta va rosti rugăciunea „Tatăl Nostru", va alunga orice gând rău şi va medita asupra binelui care să vină în căminul său.

Vineri seara, persoana în cauză va prepara o prăjitură delicioasă. Când aceasta s-a rumenit, se aşează sub un ştergar nou, de culoare albă lângă o icoană. Sâmbătă dimineaţa, persoana se va ruga din nou: va rosti rugăciunea Crezul, apoi o rugăciune specială pentru sporul şi bucuriile care să revină în casă:

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Cel prea Înalt,Mă rog ţie cu smerenie către a Ta slavă şi vrere/Dă-mi Puterea de a înmulţi Pâinile şi Peştii, cum a făcut în pustietate Puterea Ta Dumnezeiască/ Când ai săturat noroadele. / Vezi-ne Iisuse Hristoase Viaţa şi nevoile / Şi asemeni păsărilor cerului/Fă-ne să dobândim, / Tot ce ne este de trebuinţă. / Nu cerem Dumnezeule averi / Nu cerem bogăţii, / Ci doar atât cât cere trupul nostru muritor, Pentru a vieţui în lumea în care ne-ai lăsat / Dumnezeule Prea Înalt. Prin puterea şi voinţa ta, din ceea ce avem / Prin mare mila Ta Să dăm cu dragoste celor care nu au /, Astfel încât să se bucure / Şi cel străin/ şi cel nevoiaş / şi cel bolnav / De la masa noastră, / de la casa noastră, / de la toate ale noastre / când nevoia bate la uşă, / Nu rămânem ferecaţi, / ci dăruim cu sufletul curat, mulţumindu-i lui Dumnezeu că avem de unde da. / Din prinosul casei noastre/celor nevoiaşi, / celor străini / Dă-ne bucuria Doamne/ că suntem în stare de a da. Amin.

Apoi se taie prăjitura şi se împarte numai oamenilor nevoiaşi, dar nu rudelor sau prietenilor.

Cei care urmează acest ritual, darul lor va aduce mult spor în casă.

Cum se fură sporul casei

Fiecare persoană câştigă o sumă de bani. Suma poate să crească sau să se micşoreze, în funcţie de modul cum o gospodărim. În acelaşi timp, Dumnezeu a îngăduit ca fiecare dintre noi să aibă un înger păzitor, un ghid spiritual, care se ocupă şi de veniturile noastre financiare. În tradiţia populară, acest înger se numeşte spor. Există posibilitatea ca acesta să fie furat sau legat, să servească interesele altei persoane, mai ales ale celei care-l fură. De aceea, spune tradiţia, când este furat sporul casei, nu mai are cine să ne ajute să ne gospodărim : pierdem bani, cheltuim fără folos şi nu mai beneficiem de nici un leu câştigat.

Cum aducem sporul înapoi?

Dacă cineva cere o bancnotă, dar îţi restituie aceeaşi bancnotă, se spune că prin acest simplu schimb de bani, persoana rău intenţionată îţi fură sporul. Desigur, în acest caz este vorba de un iniţiat, de persoane care cunosc rolul acestui ritual.

Rugăciunile rostite pentru sporul casei, discuţiile cu duhovnicul, gândul pozitiv despre bani (nu spuneţi că nu aveţi bani niciodată, nu spuneţi blesteme la adresa banilor) vă aduce sporul înapoi.

Unii preoţi cu mare har, spun că dacă primeşti bani de la un om cu faimă proastă sau de la un cămătar, nu amesteci acei bani cu cei pe care-i ai în casă. Mai mult, spun aceşti iniţiaţi, acei bani se spală ( cu grijă) cu apă şi detergent, apoi se şterg cu agheasmă. După purificare, banii respctivi se pun la uscat pe o suprafaţă plană. Când s-au uscat, puteţi să folosiţi banii respectivi.

Pentru a aduce sporul înapoi, se spun rugăciuni, se ţine post negru până la ora 24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net