Ursul, inclus pe lista animalelor pentru care vânarea este permisă. Senatul a aprobat propunerea
Senatul a adoptat miercuri, 25 septembrie, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului. În total, aproximativ cinci luni pe an, vânarea urşilor va fi permisă fără ca cei care săvârşesc acest lucru să fie sancţionaţi.
Propunerea legislativă, prin care vânărea urşilor devine permisă pentru o perioadă de cinci ani, a fost iniţiată de către un grup de parlamentari aparţinând Partidului Social-Democrat. Propunerea a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi pentru şi 13 abţineri. În urma votului a fost adoptat un amendament conform căruia ursul a fost eliminat de pe lista animalelor pentru care vânătoarea este interzisă şi inclus, pentru un interval de cinci ani, pe lista animalelor care pot fi vânate în anumite perioade ale anului. Ursul va putea fi vânat în intervalul 1 aprilie-30 mai, dar şi între 1 septembrie şi 1 decembrie.
Urşii vor putea fi vânaţi cinci luni pe an, într-un anumit interval
"Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului - să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România", a afirmat, miercuri, pentru AGERPRES, senatorul UDMR Tanczos Barna. Tot el a fost cel care a subliniat că nu consideră că, în acest moment, există vânătoare de urşi în mod propriu-zis, ci doar intervenţii speciale în cazul acelor animale care au provocat pagube materiale sau au atacat oameni.
Tanczos Barna consideră necesară reglementarea populaţiei urşilor de pe teritoriul ţării
Tanczos Barna a explicat că, din punctul său de vedere, este necesară implementarea unui program de gestionare a numărului de urşi aflaţi pe teritoriul României. "Nu există un program de optimizare sau management al populaţiei. Înainte de 2016, existau cote de intervenţie, poate că ele nu au fost administrate perfect, dar ar trebui să revenim la un program de optimizare a populaţiei de urs", a adăugat Tanczos Barna.
Actul normativ aprobat de Senat miercuri reglemetează şi modul în care vor fi acordate despăgubirile în cazul producerii unor stricăciuni de către animalele sălbatice aflate în căutarea hrănii. Propunerea legislativă care permite vânarea urşilor urmează să fie dezbătută de către Camera Deputaşilo.