5 reguli de aur pentru dinții copiilor

Este perioada vacanțelor, dar asta nu înseamnă că cei mici trebuie să uite tot ce au învățat până acum legat de sănătatea dințișorilor. În ajutorul lor vine dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție, care a elaborat un set de cinci reguli de aur pentru sănătatea dentară a copiilor pe termen lung. 

Cei mici trebuie familiarizați cu controalele stomatologice periodice
Cei mici trebuie familiarizați cu controalele stomatologice periodice

Dinții de lapte au nevoie de îngrijire!

Cariile neglijate la nivelul dinților de lapte duc la probleme ce afectează următoarea dentiție, adică dinții permanenți, astfel apare nevoia stomatologiei pediatrice. Trebuie să începeți periajul dinților copiilor imediat după apariția primului dințisor, adică de la vârsta de 5-6 luni să inițiați educația de sănătate orală și să vă învățați copilul să se spele pe dinți de 2 ori pe zi.

Spălatul pe dinți de 2 ori pe zi

„Copiii vor fi educați spre o igienă dentară corectă prin formarea de obiceiuri sănătoase de la care nu trebuie nicio abatere nici pe motiv de oboseală, nici de oră înaintată, nici de grabă. Orice abatere va crea un precedent!”, avertizează medicul.

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție

Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți până la 2 -3 ani și apoi trebuie să îl supravegheze până la 6 ani. Folosiți o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei, iar periuța trebuie să aibă peri moi și să se folosească mai întâi pe suprafețele interioare ale dinților, de la gingie spre vârful dintelui, și apoi pe suprafețele exterioare.

Suzeta sau suptul degetului, eliminate până la 2 ani!

După 2 ani, aceste obiceiuri pot influența negativ dezvoltarea maxilarelor și erupția dinților, putând favoriza apariția anomaliilor dento-maxilare. Copilul trebuie dezobișnuit prin încurajare, nu trebuie certat, el trebuie lăudat atunci când nu suge degetul sau nu utilizează suzeta. Ne putem ajuta de aplicarea unor soluții cu gust amar pentru descurajare.

Vizita la stomatolog

Este important ca cei mici să fie familiarizați cu vizitele periodice la stomatolog. Periajul zilnic făcut acasa trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic: învățarea unei tehnici corecte de periaj și informarea adaptată cu privire la schimbarea dentiției, igienizarea profesională, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni sau sigilarea șanțurilor dentare ( metodă de prevenție eficientă, care împiedică apariția cariilor).

Controlul ortodontic

Un prim consult de către medicul specialist ortodont se recomandă în jurul vârstei de 6-7 ani însușirea, acesta fiind cel care poate aprecia dacă există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinții au spațiu suficient pe arcadă pentru erupție. Medicul ortodont stabilește momentul intervenției și ce fel de aparat trebuie aplicat, dacă dinții permanenți nu erup sau erup într-o poziție incorectă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net