6 beneficii impresionante pentru sănătate ale iaurtului. Reduce riscul apariției depresiei

Ultima actualizare:

O cană de iaurt vă poate asigura aproape jumătate din necesarul zilnic de calciu. De asemenea, conține și alți nutrienți vitali. Este foarte hrănitor, iar consumul regulat poate stimula mai multe aspecte ale sănătății tale. De exemplu, s-a descoperit că iaurtul reduce riscul de boli de inimă și osteoporoză, precum și ajută la gestionarea greutății.

Iaurtul reduce riscul apariției depresiei. Foto: Click.
Iaurtul reduce riscul apariției depresiei. Foto: Click.

Ce este iaurtul și cum se face?

Iaurtul este un produs lactat popular obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui. Bacteriile folosite pentru a face iaurt se numesc „culturi de iaurt”, care fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest proces produce acid lactic, o substanță care face ca proteinele din lapte să se coaguleze, dând iaurtului aroma și textura unică.

Iaurtul se poate face din toate tipurile de lapte. Soiurile făcute din lapte degresat sunt considerate fără grăsimi, în timp ce opțiunile cu lapte integral sunt considerate grase integrale. Iaurtul simplu fără coloranți adăugați este un lichid alb, gros, cu o aromă acidulată. Cu toate acestea, majoritatea mărcilor comerciale conțin ingrediente adăugate, cum ar fi zahăr și arome artificiale.

Iată șase beneficii pentru sănătate bazate pe știință ale iaurtului natural:

1. Este bogat în nutrienți importanți

Iaurtul conține o parte din aproape toți nutrienții de care organismul tău are nevoie. Este cunoscut pentru că, conține mult calciu, un mineral necesar pentru dinți și oase sănătoase. Doar o cană asigură 49% din necesarul zilnic de calciu. Este, de asemenea, bogat în vitamine B, în special vitamina B12 și riboflavină, ambele care pot proteja împotriva bolilor de inimă și a anumitor defecte congenitale ale tubului neural.

O cană oferă, de asemenea, 28% din fosforul zilnic, 10% pentru magneziu și 12% pentru potasiu. Aceste minerale sunt esențiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și sănătatea oaselor.

Un nutrient pe care iaurtul nu îl conține în mod natural este vitamina D, dar este de obicei îmbogățit cu ea. Vitamina D promovează sănătatea oaselor și a sistemului imunitar și poate reduce riscul unor boli, inclusiv boli de inimă și depresie.

2. Este bogat în proteine

Iaurtul oferă o cantitate impresionantă de proteine, cu aproximativ 12 grame pe 8 uncii (227 grame). S-a demonstrat că proteinele susțin metabolismul prin creșterea consumului de energie sau a numărului de calorii pe care le ard pe parcursul zilei.

Obținerea suficientă de proteine este, de asemenea, importantă pentru reglarea apetitului, deoarece crește producția de hormoni care semnalează plenitudinea. Poate ajuta la reducerea numărului de calorii pe care le consumați în general, ceea ce este benefic pentru gestionarea greutății.

Într-un studiu din 2014, participanții care au mâncat iaurt au fost mai puțin foame și au consumat cu 100 de calorii mai puține la cină decât cei care au mâncat gustări cu conținut scăzut de proteine ​​cu aceleași calorii. Efectele iaurtului de promovare a saturației sunt și mai proeminente dacă mănânci iaurt grecesc, un soi foarte gros care a fost strecurat. Este mai bogat în proteine decât iaurtul obișnuit, oferind 20 de grame pe 7 uncii (200 de grame). Iaurtul grecesc poate influența gestionarea apetitului și poate întârzia senzația de foame mai mult decât alte produse lactate, cum ar fi laptele integral sau degresat.

3. Unele soiuri pot contribui la sănătatea digestivă

Unele tipuri de iaurt conțin bacterii vii, sau probiotice, care fie făceau parte din cultura starter, fie erau adăugate după pasteurizare. Acestea pot contribui la sănătatea digestivă atunci când sunt consumate.

Multe iaurturi au fost pasteurizate, care este un tratament termic ce ucide bacteriile benefice pe care le conțin acestea. Chiar și unele soiuri de iaurt care sunt etichetate ca conținând „culturi vii, active” au adesea unele pierderi de probiotice din cauza temperaturilor de depozitare variabile și a altor factori. În ciuda acestui fapt, cel mai bun pariu pentru cele mai eficiente probiotice este să verificați eticheta și să căutați una care să conțină culturi vii și active.

S-a demonstrat că unele tipuri de probiotice găsite în iaurturi, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus, reduc simptomele incomode ale sindromului de colon iritabil (IBS), o tulburare comună care afectează colonul.

O revizuire sistematică a analizat mai multe studii în care persoanele cu IBS au consumat în mod regulat lapte fermentat sau iaurt care conținea Bifidobacterie. După 2 până la 8 săptămâni, ei au descoperit că 50% dintre studiile pe acest subiect au arătat o îmbunătățire semnificativă a durerii abdominale simptomatice asociate cu IBS.

Un alt studiu a constatat că iaurtul cu bifidobacterii a îmbunătățit simptomele digestive și calitatea vieții legate de sănătate în rândul femeilor care au prezentat simptome digestive minore. Mai mult, mai multe studii au descoperit că probioticele pot proteja împotriva diareei și constipației asociate antibioticelor.

4. Poate aduce beneficii sănătății inimii

Conținutul de grăsimi al iaurtului este unul dintre motivele pentru care sănătatea sa este adesea controversată. Conține în mare parte grăsimi saturate, cu o cantitate mică de acizi grași mononesaturați. Anterior, se credea că grăsimile saturate cauzează boli de inimă, dar cercetările actuale arată că este mai complicată. Cu toate acestea, soiurile de iaurt fără grăsimi și cu conținut scăzut de grăsimi sunt încă populare în Statele Unite.

Când discutăm despre sănătatea grăsimilor saturate, este important să rețineți de unde provine sau ce tipuri de grăsimi le înlocuiesc. O dietă care conține grăsimi saturate din produsele lactate cu grăsime, cum ar fi iaurtul, nu va da aceleași rezultate ca și grăsimile saturate din alimentele fast-food procesate. Există o lipsă de dovezi clare că grăsimea din iaurt este dăunătoare sănătății. De fapt, poate aduce beneficii sănătății inimii în anumite moduri, deși sunt necesare mai multe cercetări.

Unele cercetări arată că aportul de grăsimi saturate din produsele din lapte integral crește colesterolul HDL (bun), care poate proteja sănătatea inimii. Alte studii au descoperit că consumul de iaurt reduce incidența generală a bolilor de inimă.

În plus, produsele lactate precum iaurtul pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute, care este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Efectele par să fie cele mai proeminente la cei deja diagnosticați cu hipertensiune arterială

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net