Top beneficii ale consumului de iaurt. Uite cum poți să-l prepari în casă

Bogat în calciu, iaurtul este o alegere ideală atunci când vrei să iei o gustare. Asortează acestuia o porție de fructe confiate sau cereale și va fi nu doar gustos, ci și foarte sănătos. Vei asigura organismului atât aportul de vitamina D, cât și cel de fibre, atât de necesar. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Dintre tote produsele lactate apreciate pentru valoarea lor curativă şi preventivă, cel care ajută cel mai mult digestia și dezinfectează mucoasa intestinală este iaurtul. Iar cel mai indicat este acel iaurt natural, preparat în casă, cel care nu conține coloranți, zahăr, arome, stabilizatori, conservanți și gelifianți. „Pe lângă valoarea sa nutritivă deosebită şi gustul plăcut şi răcoritor, iaurtul conține şi principii antibiotice naturale, care omoară microbii cauzatori ai unor afecțiuni intestinale, cum ar fi Salmonella şi E. Coli”, precizează dr. Cătălin Luca, medic primar generalist, cu competență în medicina alternativă.

Cum se prepară iaurtul

În laptele proaspăt se introduce o cultură de bacterii care inițiază procesul de fermentație. Aceste bacterii se hrănesc cu lactoză, se înmulțesc foarte rapid, producând acid lactic, care acționează asupra laptelui făcându-l să se îngroașe şi să se prindă şi îi creează gustul şi aroma specific. Ele sunt acelea care ajută digestia. Potrivit microbiologilor, cea mai benefică bacterie pentru organism este „lactobacillus acidophilus”.

Iaurtul poate fi preparat în casă din lapte şi maia de iaurt (acea cultură de bacterii care produce fermentația laptelui). Într-un litru de lapte proaspăt se pun 2-3 lingurițe de maia şi se ţine 1-2 zile la cald. După acest interval, laptele se va prinde şi din el oprim o cantitate mică, ce va fi maiaua pentru următorul iaurt.

Care sunt beneficiile

Iaurtul consumat după sau chiar în timpul tratamentului cu antibiotice ajută la refacerea echilibrului natural al florei intestinale. Acesta este foarte indicat în tulburările digestive cu fermentații intestinale, în dispepsii prin putrefacție, anorexie şi vărsături. Iaurtul este un foarte bun adjuvant în tratamentul candidozei şi contracarează aciditatea secrețiilor vaginale. Mai mult, previne diabetul şi ateroscleroza.

Iaurtul mărește rezistența sistemului imunitar şi îmbunătățește starea generală a sănătății. Folosit în mod frecvent în alimentație, iaurtul asigură o viaţă lungă şi sănătoasă. Populațiile care sunt mari consumatoare de iaurt şi kefir se bucură de cea mai mare longevitate”, mai spune dr. Cătălin Luca. Iaurtul este foarte eficient şi pentru uz extern, pentru aplicații în caz de arsuri ușoare şi dermatoze.

Ce conține iaurtul 

Iaurtul este un aliment care încorporează aproape toate substanțele de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa cum trebuie: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, complexul de vitamine B, proteine, probiotice, toate acestea având un rol important în protejarea sistemului imunitar, dar și la creșterea masei osoase și la întărirea oaselor, pe care le protejează pe termen lung.

Puteți urmări știrile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net