Carnea roşie distruge inima?
Conform Medical Daily, acelaşi compus din carnea roşie (vită, porc, miel) este utilizat ca ingredient în băuturile energizante şi este unul dintre principalii factori care contribuie la întărirea arterelor. Suspectând că grăsimile saturate şi colesterolul joacă doar un rol minor în apariţia bolilor de inimă, oamenii de ştiinţă de la Cleveland Clinic au constatat că vinovată ar fi, de fapt, o substanţă chimică puţin studiată, eliberată de bacterii în intestine, după ce oamenii consumă carne roşie.
Mai departe, substanţa produsă de bacterii este convertită de ficat într-o altă substanţă chimică puţin analizată, numită TMAO (Trimethylamine N-oxide), care ajunge în sânge şi creşte riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. TMAO este un compus organic, un metabolit des întâlnit la animale şi care se găseşte în abundenţă în carnea roşie, crustacee, băuturi energizante şi în unele produse de slăbit. În urma acestei descoperiri, specialiştii speră că se vor creea noi tratamente pentru boli de inimă sau chiar un antibiotic care să elimine bacteriile ce transformă carnitina în TMAO.