Ce are copilul când îl doare burta?

Durerea de burtă este destul de frecventă în rândul copiilor, iar cauzele acesteia sunt nenumărate. Poate indica o problemă minoră, cum ar fi o indigestie, însă poate trăda și o afecțiune mai gravă, precum o infecție a tractului digestiv sau urinar. Iată cele mai frecvente cauze ale acestor dureri. 

Durerile de burtă apar destul de des la copii   FOTO: Shutterstock
Durerile de burtă apar destul de des la copii FOTO: Shutterstock

Când copilul mănâncă prea mult sau prea repede un anumit aliment, poate suferi o indigestie, care se manifestă și prin disconfort abdominal sau dureri de burtă. Uneori, poate avea și senzația de greață, oboseală sau apatie. În general, durerea de stomac provocată de indigestie se ameliorează în câteva ore de la sine. Poți ajuta copilul cu un ceai din plante sau poți amâna cu câteva ore următoarea masă, pentru a-i oferi suficient timp pentru realizarea digestiei.

Infecții

Infecțiile cu virusuri sau cu bacterii pot cauza gastroenterite, care se manifestă prin dureri abdominale, vărsături și diaree. Dacă este vorba despre un virus, simptomele se vor calma în câteva zile, cu regim alimentar și medicamente antivomitive, antispasmodice ori antidiareice, dar dacă e vorba despre o infecție bacteriană, e necesar tratamentul cu antibiotice. Când durerile de burtă nu se ameliorează după o zi, ba chiar se înrăutățesc, e obligatoriu să mergi cu copilul la medic.

Constipație sau diaree

Constipația și diareea pot fi, de asemenea, cauze frecvente ale durerilor de burtă la copii. Urmărește-i copilului materiile fecale pentru a vedea dacă aceasta este problema sau nu. Și intoleranțele sau alergiile alimentare pot provoca dureri de stomac– intoleranța la lactoză este o cauză frecventă a crampelor abdominale.

Colon iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o boală care afectează colonul (intestinul gros) și poate fi foarte inconfortabil, întrucât provoacă dureri abdominale. Unii copii pot avea diaree, alții se vor confrunta cu constipația, iar alții vor alterna între diaree și constipație. În cazul în care constipația este cauzată de această afecțiune, durerea abdominală nu dispare după ce copilul are scaun, așa cum se întâmplă cu constipația obișnuită, conform doc.ro.

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză înseamnă incapacitatea organismului de a digera lactoza, un tip de zahăr găsit în lapte și produse lactate. Iar în cazul în care copilul consumă alimente sau băuturi cu lactoză, acest lucru duce la balonare, flatulență și diaree.

Tract urinar

Infecțiile tractului urinar sunt destul de frecvente la copii, iar durerile de burtică pot fi unul dintre simptome la copiii mai mari, împreună cu durerea la urinare sau urinarea mai des decât în mod normal și, uneori, febră.

Anxietate

Îngrijorarea, stresul și anxietatea se pot manifesta la copii și prin dureri de stomac intense. În aceste cazuri, cere ajutorul unui psihoterapeut.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net