Ce trebuie să facem să prevenim insolația. „Trebuie tratată imediat. Poate deveni rapid fatală"

Pe măsură ce temperaturile caniculare devin din ce în ce mai frecvente, este crucial să fim conștienți de pericolele asociate și de modalitățile prin care putem preveni insolația și alte urgențe medicale cauzate de căldură. Un doctor din America trage un semnal de alarmă cu privire la insolația provocată de temperaturile extreme și vine cu mai multe recomandări pentru a evita o tragedie.

Insolație. Foto: Shutter.
Insolație. Foto: Shutter.

Temperaturile au atins deja pragul de caniculă în România

Deși suntem abia în iunie, temperaturile au atins deja pragul de caniculă atât în România, cât și în alte țări. Americanii din sudul și vestul SUA au fost deja afectați de valuri de căldură record. Potrivit CNN, se așteaptă ca evenimentele meteorologice extreme să afecteze peste 60 de milioane de persoane în SUA în această vară, după ce vara trecută a fost declarată oficial cea mai călduroasă înregistrată.

Un studiu recent publicat în rapoartele Morbidității și Mortalității CDC arată că numărul vizitelor la departamentele de urgență din cauza problemelor legate de căldură a crescut semnificativ în 2023 comparativ cu ultimii cinci ani, cu aproape 120.000 de vizite. Acest lucru subliniază importanța pregătirii și a cunoașterii metodelor de prevenire a urgențelor medicale legate de căldură.

Ce este insolația?

Insolația este o urgență medicală gravă, caracterizată prin creșterea rapidă a temperaturii corpului și incapacitatea organismului de a se răcori. Simptomele acestei afecțiuni includ confuzie, amețeli, pierderea cunoștinței și, în cazuri severe, convulsii și ritm cardiac anormal.

"Insolația este o urgență medicală. Trebuie tratată imediat, deoarece poate deveni rapid fatală," a explicat Dr. Leana Wen, analist de sănătate la CNN și profesor asociat clinic la Universitatea George Washington, specializată în medicină de urgență. Ea recomandă următoarele măsuri imediate:

Mutarea persoanei într-o zonă umbrită și răcoroasă: Este crucial să scoatem persoana afectată din zona de căldură intensă cât mai repede posibil.

Aplicarea de comprese reci și umede: Acestea ar trebui aplicate pe gât, sub brațe și în zona inghinală pentru a ajuta la răcirea rapidă a corpului până la sosirea ajutorului de urgență.

Prevenirea insolației

Insolația nu este singura problemă medicală legată de căldură extremă. Alte afecțiuni includ epuizarea din cauza căldurii și crampele musculare, care pot apărea în condiții de căldură extremă și efort fizic intens. Pentru a preveni aceste afecțiuni, Dr. Wen oferă următoarele sfaturi:

Limitarea timpului petrecut în aer liber: În special în timpul celor mai călduroase ore ale zilei (11:00 – 18:00).

Hidratarea adecvată: Consumați multă apă și evitați băuturile alcoolice și cele cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, care pot contribui la deshidratare.

Găsirea de locuri răcoroase sau umbrite: Petreceți timpul în interior sau în zone umbrite și bine ventilate.

Anumite grupuri de oameni sunt mai susceptibile la efectele negative ale temperaturilor ridicate, inclusiv copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni medicale cronice. Pentru aceste categorii, Dr. Wen recomandă măsuri suplimentare de precauție:

Copiii mici: Nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9:00 și după ora 20:00.

Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni cronice: Asigurați-vă că primesc lichide în mod regulat, chiar dacă nu le solicită, și verificați frecvent starea lor de sănătate.

Monitorizarea stării de sănătate: Păstrați contactul permanent cu vecinii, rudele și cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități.

Valurile de căldură extremă reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică. Este esențial să fim bine informați și pregătiți pentru a preveni insolația și alte urgențe medicale legate de căldură. Prin urmarea sfaturilor și recomandărilor experților, cum ar fi Dr. Leana Wen, putem reduce semnificativ riscul acestor afecțiuni și putem asigura siguranța noastră și a celor dragi în perioadele de temperaturi extreme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
landscape 2806202 1280 jpg
image
image
image
image
image
image
litoral jpg
selfie masina  jpeg
femeie spalat pe cap freepik jpg
venus 1 jpg
Printesa Kate jpeg
Donald Trump  sursa foto   GettyImages jpg
BeFunky collage (5) jpg
rezultate bac 250 sesiunea de toamna 38 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net