Ceașca de sănătate. Cătina este un leac miraculos pentru o varietate de boli

Ultima actualizare:

    Cătina tratează o varietate de boli Sursa foto : Adevărul .ro jpg
Cătina tratează o varietate de boli Sursa foto : Adevărul .ro jpg

Proprietăţile terapeutice ale cătinei (o polivitamină naturală) se regăsesc atât în fructe, cât şi în frunze, în tulpini, în ramuri şi în rădăcini. Fructele arbustului se recoltează imediat după coacere, începând cu luna august şi până la lăsarea primului îngheţ.

Numită de specialişti şi „ginsengul românesc", cătina este un leac-minune pentru organism. Persoanele anemice, convalescenţii, cei predispuşi la infecţii şi la răceli, copiii, începând cu vârsta de şapte ani, bătrânii, femeile cu un psihic fragil, bărbaţii cu tulburări de dinamică sexuală, dar şi sportivii pot beneficia din plin de calităţile acestei plante.

Cătina ne revigorează fizic şi psihic

Cătina are excelente calităţi revigorante. Fructele de cătină conţin o cantitate mare de betacaroten (esenţial pentru vedere), numeroase vitamine (A, C, D, E, P, K şi complexul B-toate vitaminele de la B1 la B9), oligoelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu şi fier), 18 aminoacizi (inclusiv aminoacizii esenţiali), acizi graşi, fitosteroli (hormoni vegetali), ulei esenţial, pigmenţi, acizi graşi şi serotonină, eficientă în terapia antistres. Cătina conţine o cantitate foarte mare de vitamina C, un antioxidant care protejează mucoasele şi pielea de acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi este un foarte bun stimulent care creşte imunitatea. În plus, acţiunea antioxidantă se datorează şi bogăţiei de vitamina E din compoziţie, (numită şi vitamina tinereţii).

Cura cu suc şi cu boabe, bună pentru anemici

Cătina este un tonifiant pentru întregul organism, foarte eficient în combaterea anemiilor. Deoarece prin prelucrarea termică vitaminele se distrug, nutriţioniştii recomandă consumul sucului de cătină, obţinut din stoarcerea fructelor crude (zilnic câte 15 boabe, un interval de două săptămâni). Seminţele şi coaja fructului, rămasă după stoarcere, trebuie mestecate foarte bine; apoi, acestea trebuie înghiţite. Totodată, pentru organism este eficientă şi cura cu boabe de cătină. Aceasta se face mestecând bine şi apoi înghiţind dimineaţa, pe stomacul gol, un număr de boabe, care creşte progresiv cu câte o boabă pe zi, timp de o lună. Astfel că, în prima zi se înghite o boabă, a doua zi-două boabe, iar după 31 de zile, doza începe să scadă progresiv cu câte o boabă. În ciuda gustului acrişor, fructele, şi mai ales seminţele de cătină, trebuie mestecate foarte bine.

Protejează vasele de sânge

Fructele de cătină au efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular: curăţă pereţii vaselor de sânge, reglează bătăile inimii şi combat stările de nelinişte, specifice bolnavilor coronarieni

Sursă de optimism

Datorită conţinutul bogat de antioxidanţi (vitamine şi minerale), terapia cu cătină are rezultate spectaculoase în combaterea depresiei. Studiile finalizate recent de cercetătorul britanic A. V. Alshoth dovedesc că în compoziţia cătinei se găseşte un euforizant moderat, care nu produce dependenţă psihică. Alcaloidul (care nu are încă o denumire ştiinţifică) este prezent numai în fructul foarte copt de cătină şi crează o „stare de bine", de automulţumire şi de linişte psihică, stimulând acea zonă din creier care este afectată de plictiseală. „Drogul"din cătină este foarte util persoanelor care trebuie să efectueze munci fizice şi intelectuale de rutină, defavorizând o mare parte a scoarţei cerebrale, avidă de stimuli noi, cât mai variaţi şi inediţi. Specialistul estimează că o cură de 12 luni cu ulei de cătină ar avea un efect benefic asupra creierului „sufocat" de monotonie. Simbolic, efectul acestei cure poate echivala cu starea de bine de care ne bucurăm după un concediu de 40 de zile, potrivit cercetătorului britanic.

Constatare

Rezultatele chestionarelor făcute de psihologi în rândul consumatorilor de cătină demonstrează că 65% dintre aceştia au renunţat la raţionamentele pesimiste după o cură cu ulei de cătină. Mai mult, s-a constatat o creştere semnificativă a raţionamentelor pozitive pe termen lung.

Cătina stimulează memoria

În urma cercetărilor efectuate de fitoterapeuţii români, s-a descoperit că arbuştii de cătină care cresc la noi în ţară, în comparaţie cu cei din alte ţări europene şi asiatice, au un conţinut foarte ridicat de substanţe nutritive pentru organism. „Cătina, fructul iernii, este eficient pentru imunitate şi pentru memorie. În special în anotimpul rece, cătina, atât de bogată în vitamina C, completează doza zilnică necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale. În anotimpul rece, de asemenea, cardiacii şi convalescenţii este bine să beneficieze din plin de puterea terapeutică a acestor fructe miraculoase", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie, în studiul ” Cătina, fructul miraculos”.

Fructului de cătină i se spune şi Ginsengul românesc, fiind considerat  cel mai bun vaccin antigripal. Această constatare  se potriveşte de minune cu primul efect benefic simţit de mulți consumatori de cătină, după  două-trei săptămâni de când  și-au început terapia cu acest  fruct.  

Cum consumăm cătina

Cătina poate fi mâncată așa cum a fost ea culeasă (cu multe eforturi datorită ramurilor sale spinoase). Majoritatea consumatorilor de cătină pură  susțin că preferă varianta  de cătină în amestec cu miere.

Totodată, cu rezultate  deosebite  pentru sănătatea noastră,  se consumă  și varianta atât de lăudată și eficientă a uleiului de cătină.  Și  siropul de cătină sau dulceața de cătină, preparate cu miere, au efecte excelente asupra sănătății, iar gustul preparatelor în aceste variante cu miere  ne ajută să urmăm cura deoarece, gustul puternic acrișor, în varianta fără miere, o suportăm mai greu.  Fiecare trebuie să aleagă varianta pe care o poate tolera.   

Ce beneficii ne oferă cătina?

Cătina este de mare folos imunității noastre. Planta este considerată un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen. Despre uleiul de cătină, lăudat de specialiști,  se spune că are  puterea să scadă nivelul colesterolului, să ajute în ulcerul gastric, în afecţiuni circulatorii şi hepatice. În privința uzului intern, deoarece  se foloseşte şi extern în afecţiuni oftalmologice, dermatoze, psoriazis, acnee etc, cătina are un bun efect şi asupra depresiilor, tumorilor și faringitei. Mai mult, terapeuții susțin că planta aceasta miraculoasă ne-ar ajuta şi în dificila problemă a stresului care ne tot bântuie zilele. Mai mult, există opinii referitoare și la puterea cătinei de a amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii.

Reţetele săptămânii: cum se prepară, cum se administrează

Ceai tonic pentru memorie

  • Ingrediente: Trei linguri de fructe de cătină măcinate, două linguri de măceşe măcinate, câte o lingură de frunze de traista ciobanului şi de mătase de porumb.
  • Preparare: Într-un litru de apă care clocoteşte, adăugaţi plantele şi acoperiţi vasul. După zece minute, strecuraţi ceaiul. Zilnic, beţi câte trei căni, timp de 15 zile, un interval de trei luni.

Infuzie şi ulei, pentru hipertensivi

Specialiştii recomandă infuzia preparată dintr-o linguriţă de fructe mărunţite şi dintr-o cană cu apă clocotită. Ceaiul trebuie să fiarbă două minute. După ce stă acoperit zece minute, licoarea se strecoară; pentru a fi şi mai eficientă, infuzia se îndulceşte cu o linguriţă de miere, dacă nu există contraindicaţii. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, un interval de cel puţin două luni.

Totodată, şi uleiul de cătină este benefic pentru hipertensivi.

În acest caz, se recomandă un consum constant de ulei de cătină-câte o lingură pe zi. Terapia previne tulburările circulatorii, mai ales hipertensiunea arterială şi tensiunea arterială oscilantă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net