Ceașca de sănătate: Plante excelente pentru vigoarea ficatului
Totdeauna oboseala, scăderea apetitului și o stare generală de rău sunt simptomele ficatului obosit și sufocat de toxine. Există plante medicinale care sunt renumite prin efectul lor de revigorare a ficatului . Pentru a fi în formă, nutriționiștii ne recomandă câte două cure anuale de detoxifiere cu ajutorul plantelor care au efect de regenerare asupra organelor vitale. În categoria plantelor care stimulează funcțiile vezicii biliare, cu rol hepatoprotector, se aliniază : anghinarea, armurariul și cicoarea.
Anghinarea, un excelent detoxifiant
Anghinarea, această plantă amară, este un leac renumit pentru buna funcţionare a vezicii biliare şi a ficatului, pentru care planta este un excelent detoxifiant. Datorită proprietăţilor sale de detoxifiante, infuzia de anghinare este indicată în tratamentul infecţiilor intestinale. Preparatul principal care se obține din anghinare este infuzia. Eficientă în tratamente pentru problemele hepatice este și tinctura de anghinare. Fermentaţiile intestinale, colitele, hemoroizii precum şi lipsa apetitului pot fi tratate cu două căni de ceai de anghinare consumate zilnic. Fitoterapeuţii susţin că anghinarea este un leac miraculos, deoarece se numară printre puţinele plante care nu au nici dăunători şi nici boli. Mai mult, tratamentele cu anghinare nu au contraindicaţii sau efecte secundare.
Armurariul, un remediu dovedit pentru bolile ficatului
Un vechi remediu naturist pentru cei care suferă de hepatită cronică, litiază biliară, hipertensiune arterială sau de ciroză este decoctul de armurariu. Planta (al cărui nume ştiinţific este Silybum Marianum) este cunoscută în popor sub denumirea scaiul pestriţ, scaiul Sfintei Mării şi arginţică de grădină. "Fructele de armurariu acţionează cu efect protector şi curativ asupra ficatului. Decoctul realizat din această plantă împiedică distrugerea celulei hepatice, favorizând reconstrucţia sa chiar în cazurile foarte grave, când a început degradarea acesteia", menționează fitoterapeutul Eugen Giurgiu în studiul ” Sănătatea de fiecare zi”. Principiile active conținute de armurariu se datorează unor flavonoide care formează un complex hepatoprotector ce poartă denumirea de silimarină. Studii făcute în ţări precum Germania, SUA, Italia, Austria au arătat că această plantă este un antitoxic redutabil, capabil să ajute organismul să reziste la cele mai puternice otrăvuri, de la ciuperci toxice până la metale grele sau gaze industriale. Armurariul combate şi efectele adverse ale chimioterapiei, alcoolismul, digestiile dificile, cancerul vezicii biliare, hemoroizii sau afecţiunile splinei.
Mod de preparare şi administrare : Într-un litru de apă clocotită se pun două linguri de armurariu tocat mărunt. Planta se fierbe trei minute. După ce ajunge la temperatura camerei, se adaugă patru linguri de miere de salcâm şi se omogenizează. Se bea înainte şi după mesele principale câte o cană. O cură durează trei săptămâni, urmată de o pauză de 10 zile. Se reia tratamentul la recomandarea specialistului.
Cicoarea, un tonic general, stimulează funcțiile hepatice
Ca plantă medicinală, cicoarea este un tonic general, favorizează digestia și stimulează funcțiile hepatice. Specialiștii recomandă cicoarea în tratamentele pentru hepatita cronică și acută, dischinezia biliară și colicile biliare. Nutriționiștii precizează că decoctul de cicoare revigorează activitatea ficatului și a rinichiului. Un studiu recent menționează că infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii și în tratamentul unor afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.
Reţetele săptămânii
Infuzia de cicoare se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate de plantă la o cană cu apă clocotită; se administrează câte două căni pe zi. Cafeau de cicoare se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare ( prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de 200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.