Cum ne pregătim pentru Paşte
Paştele este o sărbătoare a reînnoirii şi împrospătării. Trebuie să încercăm să fim pozitivi, să ne ferim de excese, să facem mişcare, să ne respectăm pe noi înşine şi ceea ce ne înconjoară.
Cum preparăm mâncarea
“Trebuie să ne asigurăm că facilităm trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sărac în grăsimi şi proteine animale, bogat în legume şi fructe, la dieta de sărbătoare, complet diferită de cea anterioară. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul, forţându-l să funcţioneze la capacitate maximă de digestie şi poate să genereze semne şi simptome de surescitare”, ne spune dr. Luminiţa Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice. Astfel, este important atât modul în care gătim şi combinăm alimentele, dar şi cantitătile pe care le consumăm. Produsele bogate în proteine animale precum carnea de miel, drobul sau ouăle trebuie preparate cât mai dietetic, primăvăratic: la cuptor, la abur, la grătar, prin fierbere, evitând pe cât posibil prăjelile sau alimentele cu un conţinut mare de grăsimi animale sau uleiuri.
Preparatele grele vor fi acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete şi legume de sezon.
Un meniu «prietenos» şi tradiţional
• Mic dejun: 1 - 2 felii de cozonac cu lapte sau cafea (respectiv derivate din lapte - sana, kefir, lapte bătut); sau o bucată medie de pască (un triunghi cam cât o palmă) cu lapte sau cafea.
• Prânz: o bucată mică/ medie de friptură de miel/ ied (cât o palmă) cu o salată generoasă de primăvară drept garnitură; sau o porţie mică/ medie de drob, alături de ouăle roşii tradiţionale (max 1-2 buc) cu multe legume de sezon lângă ele (ridichi, ceapă sau usturoi verde, salate, roşii, castraveţi).
• Cină: brânzeturile (brânză dulce, caş, mozarela, brânză telemea) sau peştele/ fructele de mare, alături de legume la grătar sau salate de crudităţi.
Gustările între mese şi alcoolul
Gustările dintre mese trebuie să conţină doar fructe şi legume. Alcoolul e recomandat cu moderaţie: o porţie pentru doamne, respectiv maximum două porţii pentru domni. “În concluzie, Sărbătorile pascale trebuie să se caracterizeze prin mese fără excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric şi un consum mic sau moderat de alcool”, încheie dr. Luminiţa Florea.
Aşa trebuie să mâncăm pentru a avea dinți sănătoși
Pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos, este foarte important să ținem cont de igiena orală și să adoptăm o dietă echilibrată.
• Știați că friptura și drobul au un PH acid, de aceea este bine să le consumăm întotdeauna alături de o salată? Salata are un PH bazic și neutralizează efectele nocive ale acestor alimente asupra dinților.
• Știați că prăjiturile și cozonacul trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic? Apa menține umiditatea gurii și previne apariția salivei vâscoase, responsabilă de lipirea alimentelor de dinți.
• Știați că băuturile carbogazoase și sucurile naturale pigmentează dinții? De aceea, este recomandat să le consumăm cu paiul.
• Știați că este recomandat să bem minimum două pahare de apă la fiecare masă, care să mențină gura umedă și să stimuleze producerea de salivă, cu un rol extrem de important în autocurățarea dinților?
• Consumul de covrigei, chips-uri sau alune trebuie evitat pe cât posibil sau realizat în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate și produc saliva. În caz contrar, acestea riscă să rămână lipite pe dinți o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală.
• Este recomandat să completați dieta de Sărbători cu fructe, legume, pâine integrală, lapte și produse lactate degresate. Alte alimente ce ajută sănătatea orală sunt: ceapa verde (omoară bacteriile responsabile de căderea dinților), ciupercile (inhibă producerea ciupercilor), semințele de susan (ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene), ghimbirul (rol anti-inflamator), precum și morcovul (aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dento-maxilare).
• Medicul stomatolog Ada Epistatu ne sfătuiește să ne menținem o igienă orală optimă de Sărbători prin periajul dentar, dușul bucal și folosirea aței dentare după fiecare masă, dar și adoptarea unei diete echilibrate, care să conțină alimente din toate categoriile.