Cum scăpăm de astenia de primăvară

Vremea frumoasă de afară aduce cu sine celebra „astenie de primăvară”. Se manifestă prin dureri de cap, oboseală, putere de concentrare scăzută, anxietate şi stări de tristeţe inexplicabile, slăbiciune musculară şi lipsa poftei de mâncare.

De ce apar aceste stări depresive şi de epuizare când afară e atât de frumos? Explicaţia este aceea că organismul nostru, lipsit de tonus din cauza carenţelor de vitamine şi minerale de peste iarnă, depune eforturi pentru a se adapta mediului exterior (temperatură, lumină, presiune), explică dr. Cornel Brotac, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie. Cu cât schimbările de temperatură sunt mai bruşte, cu atât organismul consumă mai multă energie în încercarea sa de a se adapta. 

Astenia trece de la sine, însă dacă vrei să scapi de simptome şi să faci tranziţia mai uşoară, poţi apela la unele tratamente naturiste. Ceaiurile de tei, sunătoare şi valeriană te ajută să te odihneşti mai bine noaptea, cel de ginseng şi de vinăriţă reduc stările de agitaţie nervoasă, iar cele de rozmarin şi de şerlai, revigorează organismul. Terapia cu uleiuri esenţiale e şi mai puternică. Poţi face aromaterapie cu ulei de mentă, pin, lavandă sau ylang-ylang (primele două tratează durerile de cap şi alungă oboseala pe fond nervos, iar ultimele tratează insomnia şi depresia).

O altă soluţie rapidă şi eficientă pentru tratarea asteniei este fizioterapia, procedură ce implică masaj şi electroterapie, fiind adaptată în funcţie de vârstă şi patologii existente. Pe de altă parte kinetoterapia normalizează tensiunea arterială. „Kinetoterapia, realizată regulat, va normaliza activitatea cardiacă şi va tonifia musculatura, care va putea funcţiona mai eficient şi cu un consum mai redus de energie”, explică dr. Cornel Brotac. Mişcarea în aer liber şi alimentaţia pe bază de verdeţuri de primăvară ne ajută şi ele să trecem cu bine peste pragul dintre anotimpuri.

087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
horoscop zilnic 4 octombrie jpeg
jenna ortega despre rolul wednesday jpg
catherine zeta jones png
zodia care consuma alcool jpg
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
foto1 porcul jardelb jpg
cub rebeca onoriu png
image
image
image
image
image
image
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
foto1 porcul jardelb jpg
foto1 anais si antoniob jpg
calendar ortodox 2021 8 decembrie sf cuvios patapie doxologia jpeg
marilyn manson Popa Elena Luminita jpg
Forțe de ordine în preajma ambasadei Ucrainei la București după ce au fost descoperite niște plicuri suspecte. FOTO Inquam Photos / George Călin