De ce nu aruncau bunicii cojile de ceapă, nucă sau ouă? Remedii naturale pentru numeroase probleme de sănătate

Există o vreme când nimic nu se arunca, ci se valorifica la maxim. De exemplu, pe vremuri, bunicii noștri știau că și cojile de ceapă, nucă sau ouă ascund secrete prețioase pentru sănătate și frumusețe. Se pare că astăzi, multe dintre aceste remedii naturale sunt confirmate și de știința modernă, demonstrând cât de înțelepți erau oamenii simpli în folosirea darurilor naturii.

Cojile de ouă au numeroase beneficii pentru organism.
Cojile de ouă au numeroase beneficii pentru organism.

Cojile de ceapă, leac plin de antioxidanți

Cojile de ceapă sunt bogate în flavonoide și polifenoli, compuși cu puternic efect antioxidant și antiinflamator. Aceste substanțe protejează celulele împotriva stresului oxidativ, susțin sistemul imunitar și pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Cum le foloseau bunicii? Adesea fierbeau cojile pentru a face ceaiuri, folosite în afecțiuni digestive sau pentru întărirea organismului.

Cojile de nucă, o sursă naturală de vitamine și minerale

Cojile de nucă conțin tanini, vitamina C și minerale precum magneziu și potasiu. Sunt cunoscute pentru proprietățile astringente și antiseptice, fiind folosite pentru tratarea unor probleme ale pielii, dar și ca tonic pentru sistemul nervos.

Tradiția populară utilizează decocturi de coji de nucă pentru igiena scalpului și calmarea inflamațiilor. Cercetări recente confirmă potențialul antifungic și antiinflamator al acestor extracte.

Cojile de ouă, ajutor pentru oase 

Deși poate surprinzător, cojile de ouă sunt o sursă excelentă de calciu natural, esențial pentru sănătatea oaselor și dinților. În medicina naturistă, pudra obținută din cojile bine spălate și uscate era folosită pentru a suplimenta aportul de calciu.

În plus, cojile de ouă măcinate se folosesc și în grădinărit, ca fertilizator natural care îmbunătățește solul.

Rețete simple cu cojile naturale

Ceai de coji de ceapă

  • Fierbe o mână de coji uscate de ceapă în 1 litru de apă, timp de 10 minute.
  • Strecoară și consumă călduț, pentru efect antioxidant și detoxifiant.

Decoct de coji de nucă

  • Fierbe 2 linguri de coji mărunțite în 500 ml de apă, timp de 15 minute.
  • Lasă să se răcească și folosește ca loțiune pentru scalp sau pentru clătit părul.

Pudră de coji de ouă

  • Spală bine cojile de ouă, usucă-le și macină-le într-o pulbere fină, scriu cei de la sfatnaturist.ro.
  • Adaugă o linguriță de pudră în iaurt, smoothie sau folosește ca fertilizator în grădină.

De ce bunicii noștri nu aruncau cojile?

Pentru că știau că în natură nimic nu este întâmplător. Cojile, adesea considerate deșeuri, conțin substanțe benefice care pot întări sănătatea și pot fi folosite economic și sustenabil. În plus, aceste remedii naturale nu conțin chimicale, sunt accesibile și ușor de preparat acasă.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shopping 2613984 1280 jpg
test jpg
casa anglia1 jpeg
adriana saftoiu jpg
concediere istock jpg
atentat sydney bondi jpg
revolta muncitori brasov 1987 jpeg
Télégiettes Alain Bosco jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net