Menta, salvatoarea digestiei! Ajutorul perfect, după mesele copiase de sărbători
Se apropie sărbătorile, iar mesele copioase vor fi principalele tentaţii din acele zile. Când te confrunţi cu probleme digestive, remediile cu mentă te pot ajuta. În plus, această plantă aduce şi alte beneficii pentru sănătate ce merită să fie descoperite. Află mai multe despre acest subiect în numărul de decembrie al revistei Click!Sănătate!
Tinctura susţine sănătatea căilor respiratorii
Uleiul volatil din mentă are în compoziţie mentol, un compus care îi dă plantei efect descongestionant în afecţiuni inflamatoare ale căilor respiratorii şi sinusurilor. În perioadele reci ale anului, se recomandă folosirea tincturii. Pentru preparare, ai nevoie de frunze de mentă şi de 100 ml de alcool de 95°, la fiecare 20 g de plantă. Speli menta, o ştergi cu un prosop de bucătărie, o pui în sticlă şi adaugi alcoolul, care trebuie să acopere menta în totalitate. Închizi sticla şi o laşi la macerat 2 săptămâni, la soare. După acest timp, strecori extractul şi îl păstrezi într-un recipient închis. Se administrează câte 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă fiartă sau răcită sau la recomandarea medicului.
Ceaiul combate balonarea
Menta stimulează digestia leneşă, este benefică în eliminarea gazelor intestinale (balonare) şi în ameliorarea simptomelor de colon iritabil. Dacă te confrunţi cu arsuri la stomac, senzaţie de greaţă şi de vărsături, crampe abdominale şi constipaţie, consumă ceai de mentă. Pentru prepararea băuturii, ai nevoie de câteva frunze uscate sau proaspete. Adaugi apă fiartă peste plantă şi laşi la infuzat 5-10 minute. După acest timp, strecori şi serveşti ceaiul cald. Pentru senzaţia de vărsături, se consumă încet câte 1 linguriţă de ceai. Ceaiul de mentă este indicat şi în indigestie şi diare. De asemenea, aduce ameliorare celor cu bila leneşă.
Siropul ameliorează simptomele alergiilor
Menta acţionează ca un expectorant, fiind un remediu bun contra alergiilor respiratorii. Dacă strănuţi, îţi curge nasul, îţi lăcrimează ochii sau dacă gâtul îţi e iritat, încearcă siropul de mentă. Pentru a-l pregăti, ai nevoie de 40 g de mentă, 800 g de zahăr sau miere de albine, 600 ml de apă şi de 40 ml de suc de lămâie. Speli frunzele de mentă şi le pui într-un blender, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Amesteci cu restul de zahăr, acoperi vasul şi laşi 2 ore la macerat. După acest timp, adaugi apa şi lămâia şi mai laşi alte 2 ore la macerat. Adaugi compoziţia într-o cratiţă şi o pui să fiarbă câteva minute, până când se dizolvă zahărul. Strecori şi pui din nou la fiert, până se leagă. Siropul îl păstrezi într-o sticlă, la frigider. Se consumă cu apă.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!