Obezitatea, de la cauze la vindecare

Greutatea excesivă nu ar trebui să aibă doar impact vizual negativ, ci ar trebui să “deranjeze” şi pentru că atrage după ea o mulţime de complicaţii şi probleme medicale asociate: diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemii, risc de infarct miocardic, creşterea riscului de cancer. 

image

La nivel mondial, se estimează că în ţările civilizate aproximativ 20% din populaţie este obeză şi procentul urcă până la 40% în Statele Unite.  

De ce apare obezitatea

Kilogramele încep să se depună odată ce energia pe care o obţinem din ceea ce mâncăm (calorii) devine mai mare decât ceea ce consumăm prin activitate fizică şi metabolism bazal. De cele mai multe ori, cauza kilogramelor în plus o reprezintă stilul de viaţă dezordonat, sedentar şi alimentaţia nepotrivită: fast-food, băuturi bogate în zahăr, dulciuri/ produse de patiserie. În plus, unele familii au tendinţa de a avea kilograme în plus nu doar datorită genelor comune, ci şi pentru că au aceleaşi obiceiuri alimentare proaste şi un stil de viaţă similar! 

Cauze medicale

„Unele medicamente (antidepresive, antipsihotice, antidiabetice sau steroizi) cresc pofta de mâncare şi duc la creştere în greutate. Unele afecţiuni endocrine duc la creştere în greutate, aşa că este importantă evaluarea endocrinologică pentru identificarea şi corectarea cauzei!”, explică Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, pe reţelele sociale. Uneori, kilogramele în plus pot fi din cauza unui dezechilibru hormonal şi cele mai frecvente cauze sunt sindromul de ovar polichistic, excesul de cortizol din sindromul Cushing şi într-o oarecare măsură hipotiroidismul. Frecvent, kilogramele încep să se acumuleze după intrarea la menopauză şi au legătură, pe de o parte, cu scăderea secreţiei de estrogen şi pe de alta cu sedentarismul şi scăderea masei musculare. „Indiferent de cauză, obezitatea poate însă să ducă la complicaţii metabolice şi apariţia sau agravarea unor dezechilibre hormonale. Este important să mergem şi la un control endocrinologic”, mai spune dr. Dobrescu. 

Kilogramele nu dispar rapid

Nu există nici ceaiuri, nici suplimente de vreun fel care să facă să dispară în câteva zile kilogramele acumulate în mulţi ani de viaţă nesănătoasă. Nici dietele de nici un fel nu sunt o soluţie bună. „Dacă sunt foarte restrictive, da, poţi să slăbeşti pe moment câteva kilograme, în primele zile, pentru că se elimină din retenţia de apă şi se elimină conţinutul intestinal. Apoi, începe să se piardă ceva-ceva ţesut adipos, dar din păcate începe să se piardă şi muşchi, care se refac mult mai greu. Iar o masă musculară redusă înseamnă şi metabolism mai lent, deci te vei îngrăşa mai uşor mai târziu. Soluţia este să avem grijă de noi. Avem grijă să mâncăm corect şi echilibrat, să dormim suficient, să facem mişcare cât mai regulat şi, dacă nu reuşim pe cont propriu, luăm legătura cu un nutriţionist”, a mai explicat Ruxandra Dobrescu, conform dcnews.ro pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net