Știți că gutuia este un «doctor competent» care tratează zeci de afecțiuni grave?

Ultima actualizare:

    Specialiştii ne recomandă să urmăm o cură cu gutui care să ne fortifice sistemul imunitarFoto: pixabay.com
Specialiştii ne recomandă să urmăm o cură cu gutui care să ne fortifice sistemul imunitarFoto: pixabay.com

Acum, când toamna și-a intrat în drepturi, riscul de viroze este crescut. De aceea, specialiştii ne recomandă să urmăm o cură cu gutui care să ne fortifice sistemul imunitar, datorită substanţelor active importante conţinute de aceste fructe specifice toamnei: hidraţi de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum şi minerale (potasiu-125 mg, fosfor -95 mg, calciu-55 mg).

Gutuia are proprietăți terapeutice incontestabile

Gutuia are numeroase proprietăţi terapeutice incontestabile, iar printre acestea se remarcă și efectele antiinflamatoare, astringente, emoliente, digestive, tonice şi expectorante. În studiul ” Sănătatea de fiecare zi” , Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul gutuilor în stare proaspătă, ca o  hrană excelentă pentru ficat. De asemenea, acţiunea substanţelor pectice din acest fruct este remarcabilă: reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină  substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele. Datorită concentrației semnificative de potasiu, gutuia scade presiunea vasculară. Vitamina C prezentă în sucul de gutui este un leac dovedit pentru infecțiile de sezon ( răceală și gripă), dar încetineşte și evoluţia microelementelor care favorizează hepatita. Numeroasele studii au scos la iveală faptul că pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin deshidratare sau prelucrate sub formă de  peltea, dulceaţă, compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii.

Nu aruncați semințele gutuilor!

S-a constatat că semințele gutuilor au efecte benefice pentru sănătate: sunt expectorante şi calmante în diverse afecţiuni: angină pectorală, traheită, bronşită și tuberculoză (în stadiul incipient). De aceea, cercetătorii  ne recomandă : ”Adunați semințele de la gutuile consumate și nu le aruncați! În cazul tusei, urmată de expectorația de sânge, adăugați semințele de gutui într-o salată de fructe sau într-o budincă de orez și veți constata efectul incontestabil al semințelor asupra stării voastre de sănătate”.

Gutuia stimulează pofta de mâncare

De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun. Un mic dejun poate fi pregătit din următoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere. Acestea se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, copilul anemic trebuie să bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

Gutuia are o influență favorabilă asupra psihicului

S-a constatat că, după o  masă îmbelşugată, aciditatea  conținută de gutui combate senzația de greață. În același timp,  când este adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia. Totodată, toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit. Sucul acestui fruct este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Pentru astfel de probleme de sănătate, se consumă, zilnic, câte un pahar de suc, înainte de masă, un interval de  30 de zile.

Constatările  nutriționiștilor japonezi

Numeroasele substanţe active prezente în compoziția gutuilor sunt tonice pentru ficat. În acelaşi timp,  dieta cu gutui stimulează activitatea hepatică. De curând, specialiştii japonezi au descoperit în coaja gutuilor substanţe active antivirale care inhibă înmulţirea microorganismelor, vinovate de apariţia hepatitei de orice tip, A, B și C.  

Protejează colonul iritabil

Sucul de gutui are efecte tonice dovedite pentru intestine. În acest caz, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic câte o jumătate de litru din această licoare vindecătoare. Pentru colonul iritabil este foarte eficientă gutuia rasă (zilnic câte 300 g fruct în amestec cu miere). Remediul acesta simplu, cu efect antiinflamator remarcabil, vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu chinuitoarele dureri de colon iritabil.

Reţeta săptămânii

Budincă de orez cu seminţe de gutui

  • Timp de preparare: 30 de minute
  • Calorii: 120/porţia
  • Ingrediente: 500 ml lapte, 4 linguri de orez, 2 linguri de miere, o lingură de seminţe de gutui, scorţişoară după gust, 2 ouă de găină sau 4 ouă de prepeliţă.
  • Preparare: Se fierbe orezul în lapte la foc mic; când este gata, se adaugă ouăle bătute spumă, mierea, scorţişoara şi seminţele de gutui măcinate. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se pune în cuptor, la foc potrivit, zece minute. Budinca se serveşte asezonată cu pulpă de gutuie rasă.
image
image
image
image
image
image
Gard FOTO Shutterstock jpg
index png
Anastasia Pokreshchuk jpg
prostitutie jpg
Amanda Bynes jpeg
lumanari jpg