Terapia cu muguri, eficientă pentru 100 de boli
Gemoterapia, ca ramură a fitoterapiei, este o metodă profilactică şi curativă care foloseşte extractele din ţesuturi vegetale embrionare (muguri, mlădiţe, scoarţa ramurilor tinere, seminţele şi rădăcinile plantelor tinere) într-un amestec echilibrat de alcool, de apă şi de glicerină. Tincturile obţinute din aceste amestecuri sunt cunoscute ca extracte glicerohidroalcoolice.
Gemoderivatele au o putere terapeutică mult mai mare, comparativ cu preparatele fitoterapiei clasice. Chiar dacă efectele acestor extracte apar după patru-cinci săptămâni, acestea sunt de durată. În acest sens, specialiştii aduc argumente solide: plantele recoltate în perioada de creştere sunt o sursă foarte bogată de nutrienţi: enzime, vitamine, proteine, aminoacizi, acizi nucleici şi hormoni vegetali, iar principiile lor active sunt valorificate la maximum în soluţia gliceroalcoolică. Când tincturile sunt puse în apă, în momentul administrării, substanţele active conţinute acţionează la nivelul celulelor bolnave reglându-le funcţiile vitale.
Cine poate folosi produsele gemoterapice
Aceste preparate nu sunt toxice şi nu au efecte secundare. De aceea, terapeuţii le recomandă, fără restricţii, tuturor grupelor de vârstă. Din aceleaşi motive, tonicele gemoterapice sunt permise copiilor şi femeilor însărcinate.
Mugurii de plop tratează bronşita şi astmul
Preparatele din muguri de plop sunt eficiente în peste cincizeci de boli: de la bronşite acute şi cronice, astm, tuse cu diferite etiologii, gripe, hemoragii pulmonare şi până la afecţiuni ale sistemului nervos. De asemenea, folosite extern, compresele cu tinctură, aplicate câte două ore pe zi pe zonele bolnave, sunt foarte eficiente în afecţiuni tumorale şi în chisturi. Mugurii de plop uscaţi se macină fin şi se folosesc şi sub formă de pulbere.
Câte o linguriţă rasă de pulbere se ţine sub limbă zece minute, apoi se înghite cu ceai. Doza zilnică este de trei linguriţe. Remediul are un miros asemănător cu propolisul şi este bine tolerat de organism. Tratamentul trebuie urmat cel puţin trei luni. Terapia are efecte foarte bune în combaterea alcoolismului şi în refacerea celulei hepatice.
Mugurii de dud, o insulină vegetală
Gemoderivatele din dud, ca şi cele de afin, sunt cunoscute sub numele de „insulină vegetală", fiind recomandate în tratamentul diabetului. În acest caz, sunt indicate cure îndelungate, de cel puţin şase luni.
Cătina roşie împiedică îmbătrânirea
Gemoderivatul de cătină este un remediu pentru anemici, pentru vârstnici şi pentru cardiaci. Mai mult, această tinctură intră în topul remediilor care împiedică îmbătrânirea prematură, avitaminozele, colesterolul în exces, diferitele forme de cancer şi Parkinsonul. Fitoterapeuţii recomandă trei doze zilnice de câte 10 picături, diluate în 100 ml ceai din fructe de pădure.
Secara, un protector hepatic
Tinctura extrasă din secară are efecte remarcabile în afecţiuni ale ficatului: hepatite cronice, insuficienţă hepatică, ciroză, dar şi în psoriazis şi gută. Se recomandă câte 10 picături de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două luni şi normalizează, progresiv, valorile transaminazelor.
Frasinul, un bun drenor hepatic
Mugurii de frasin şi-au dovedit eficienţa într-o varietate de boli printre care :artoze, artrite, obezitate cu retenţie hidrică. Gemoderivatul este şi un drenor hepatic, renal şi articular, indicat în tratamentul bolilor de ficat şi de rinichi. Leacul se administrează de două ori pe zi : câte o monodoză de 1,5 ml, diluată în puţină apă, cu 15 minute înaintea meselor principale.
Tuia alungă insomnia
Extracul (procurat de la magazinele Plafar) se prepară din seminţele plantei şi are proprietăţi sedative generale. Acest remediu tratează insomnia, anxietatea, neurastenia şi eretismul cardiac (hiperxcitabilitatea inimii). Zilnic, se recomandă câte 10 picături, luate cu 15 minute înainte de masă.
Coacăzul negru, bun pentru oase
Extractul de coacăz negru este un drenor universal, apreciat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni, printre care: artroze şi unele forme de reumatism inflamator (artrite, spondilită anchilozantă), boli ale aparatului digestiv (gastrite, hepatite, pancreatite) şi ateroscleroză. În cazul bolnavilor de osteoporoză, folosirea extractului inhibă excreţia de calciu din oase şi ajută la păstrarea masei osoase. Pentru bolnavii de cancer, care au făcut tratament chimioterapic, tinctura previne efectele secundare ale acestei proceduri medicale.
Bine de ştiut !
Cu mugurii de plop se igienizează locuinţa în care a stat o persoană care a suferit de o boală molipsitoare (se afumă încăperea).