Top 3 diete de slăbit, la modă în 2023. Vezi care sunt cele mai mari beneficii pentru sănătate

Ultima actualizare:

Excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de a face multe boli. În Australia, aproximativ 75% dintre bărbați și 60% dintre femei au prea multă grăsime corporală și 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi. Aceasta înseamnă că incidența tulburărilor legate de obezitate (cum ar fi bolile coronariene și diabetul) este, de asemenea, în creștere. Nici în România lucrurile nu stau mai bine. Conform unui raport al OMS, 60% dintre români sunt supraponderali.

Dietă / Sursă foto: Pixabay
Dietă / Sursă foto: Pixabay

Dacă și tu ai luat ceva kilograme în plus și vrei să ajungi la greutatea ideală, îți recomandăm top trei diete de slăbit, la modă în 2023. Aceste regimuri au și beneficii imense pentru sănătate.

Dieta Postului Intermitent - permite consumul de alimente timp de 8 ore

În top trei diete de slăbit la modă, în 2023 este postul intermitent. Despre ce este mai exact vorba? Cercetările arată că postul intermitent este o modalitate de a gestiona greutatea și de a preveni unele forme de boală. Multe diete se concentrează pe ce să mănânci, dar postul intermitent se referă la momentul în care mănânci.

Cu postul intermitent, mănânci doar într-o anumită perioadă. Cercetările arată că postul pentru un anumit număr de ore în fiecare zi sau consumul unei singure mese în câteva zile pe săptămână poate avea beneficii pentru sănătate. Experții notează că în urmă cu 50 de ani era mai ușor să menții o greutate sănătoasă. Nu existau computere, iar emisiunile TV se opreau la ora 23:00. Astfel, oamenii se culcau mai devreme și, automat, mâncau și mai puțin. În plus, pe atunci oamenii făceau mai multă mișcare.

Cu internetul, televizorul și alte forme de divertisment disponibile 24/7, mulți adulți și copii rămân treji mai mult timp. Se uită la emisiuni, stau pe rețele de socializare, se joacă și discută online. În tot acest timp, și “ronțăie” snacks-uri nesănătoase. Practic, acum se mănâncă mai mult. 

Alimente sănătoase / Sursă foto: Shutterstock
Alimente sănătoase / Sursă foto: Shutterstock

Caloriile suplimentare și mai puțină activitate pot însemna un risc mai mare de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și alte boli. Studiile științifice arată că postul intermitent poate ajuta la inversarea acestor tendințe.

Există mai multe moduri diferite de a ține postul intermitent, dar toate se bazează pe alegerea unor perioade regulate de timp pentru a mânca și a post. De exemplu, ați putea încerca să mâncați numai pe o perioadă de opt ore în fiecare zi și să postiți pentru restul. Sau ai putea alege să mănânci doar o masă pe zi, două zile pe săptămână. Există multe programe diferite de post intermitent.

Un alt om de știință, Mattson, spune că după ore fără mâncare, organismul își epuizează rezervele de zahăr și începe să ardă grăsimile.

„Postul intermitent contrastează cu tiparul normal de alimentație pentru majoritatea americanilor, care mănâncă în timpul orelor care în mod normal sunt destinate somn”, spune Mattson. „Dacă cineva mănâncă trei mese pe zi, plus gustări, și nu face mișcare, atunci de fiecare dată când mănâncă, consumă acele calorii și nu își arde depozitele de grăsime.”

Postul intermitent funcționează prin prelungirea perioadei în care corpul tău a ars prin caloriile consumate în timpul ultimei mese și începe să ardă grăsimi.

Acest tip de slăbit a fost premiat și la Nobel. Biologul japonez Yoshinori Ohsumi a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2016 pentru cercetările sale despre modul în care celulele reciclează și își reînnoiesc conținutul, un proces numit autofagie. Postul activează autofagia, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și are un impact pozitiv asupra reînnoirii celulare.

Dieta Mediteraneană - Avocado, nuci, ulei de măsline și pește

Dieta mediteraneană se află în topul celor trei regimuri de slăbit la modă în acest an. Ea pune accent pe legume și fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase, ulei de măsline și pește și oferă o serie de beneficii pentru sănătate, sugerează cercetările. Acestea includ pierderea în greutate și un risc redus de boli de inimă, diabet și unele tipuri de cancer. În plus, este ușor de urmărit, deoarece permite o varietate de alimente aromate și nu necesită numărarea caloriilor.

Când te gândești la mâncarea mediteraneană, mintea ta poate merge la pizza și paste din Italia sau cotlete de miel din Grecia, dar aceste feluri de mâncare nu se încadrează în planurile alimentare sănătoase promovate ca „mediteraneene”. O adevărată dietă mediteraneană se bazează pe fructe, legume, fasole, nuci, fructe de mare, ulei de măsline și lactate tradiționale și un pahar de vin. Așa au mâncat locuitorii din Creta, Grecia și sudul Italiei în jurul anului 1960, când ratele lor de boli cronice erau printre cele mai scăzute din lume și speranța de viață printre cele mai mari, în ciuda faptului că aveau doar servicii medicale limitate.

Avocado
Avocado

Și adevărata dietă mediteraneană înseamnă mai mult decât mâncarea de alimente proaspete și sănătoase. Activitatea fizică zilnică și împărțirea meselor sunt elemente vitale. Împreună, ele pot avea un efect profund asupra stării de spirit și a sănătății mintale și vă pot ajuta să ajungeți la greutatea dorită.

Desigur, să faci modificări în dieta ta este rareori ușor, mai ales dacă încerci să te îndepărtezi de confortul alimentelor procesate și de la mâncare. Dar dieta mediteraneană poate fi o modalitate ieftină, precum și o modalitate satisfăcătoare și foarte sănătoasă de a mânca. Trecerea de la ardei umpluți și paste la pește și avocado poate necesita ceva efort, dar ați putea fi în curând pe calea către o viață mai sănătoasă și mai lungă și către un corp de invidiat.

Nu există un mod concret în care se ține acest regim, însă există câteva principii de bază:

1. Porțiile trebuie să conțină cât mai multe fructe și legume proaspete. 2. Pe lângă fructe, ai nevoie de carbohidrați sănătoși.3. Spune stop grăsimilor nesaturate și apelează cu încredere la cele saturate.4. Proteinele de origine animal se pot consuma doar ocazional. 5. Introdu în alimentație zilnic protein de origine vegetală.6. Fă miscare.7. Bea minimum 2 l de apă.8. Este recomandat un pahar de vin la masă.

Dieta Dash, bogată în fructe, legume, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi

Unul dintre cele mai la modă regimuri cu ajutorul cărora scapi de kilogramele nedorite este și dieta Dash. Scopul principal al dietei DASH este reducerea tensiunii arteriale, însă s-a dovedit a fi extrem de benefică și în lupta cu kilogramele. Alimentația în această dietă constă în fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne de pasăre, pește, nuci și fasole. Consumul de carne roșie, grăsimi, zahăr și sare este drastic limitat.

Numele complet al dietei DASH este Dietary Approaches to Stop Hypertensiunea. Experții de la National Institutes of HealthTrusted Source (NIH) au creat dieta pentru a ajuta oamenii să-și gestioneze tensiunea arterială. Cu toate acestea, este un plan general de alimentație sănătos și poate ajuta oamenii să piardă în greutate.

Fructe
Fructe

DASH nu este o dietă vegetariană, dar adaugă mai multe fructe și legume, lactate cu conținut scăzut sau fără grăsimi, fasole, nuci și alte produse nutritive. Dash oferă sugestii despre alternative sănătoase la „mâncarea nedorită” și încurajează oamenii să evite alimentele procesate.

Experții care au revizuit dieta DASH în 2017, la 20 de ani de la lansare, au descris-o ca pe o intervenție care ar putea stimula considerabil sănătatea populației.

Dieta Dash nu numai că te scapă de kilogramele în plus și îți reglează tensiunea, dar există dovezi că poate reduce riscul de cancer colorectal și poate îmbunătăți speranța generală de viață. Potrivit sursei de încredere, dacă persoanele cu hipertensiune ar urma cu exactitate dieta DASH, acest lucru ar putea preveni aproximativ 400.000 de decese din cauza bolilor cardiovasculare în decurs de 10 ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net