Trebuie să bem minimum 2 litri de apă pe zi: mit sau realitate?

Ultima actualizare:

Suntem deja obișnuiți să auzim din toate părțile “trebuie să bei minim 2 litri de apă pe zi”. Toată lumea vorbește despre hidratare și cum ar trebui să consumăm cât mai multă apă. Până la urmă, e mit sau realitate?

bem apa jpeg

Apa este esența vieții, dar oare chiar e necesar să bem zilnic 2 litri de apă pentru că așa auzim prin intermediul canalelor media sau pentru că anumite vedete sau influenceri promovează asta?

Vezi și: Când e bine să faci sport: dimineața sau seara?

Fără îndoială, deshidratarea este periculoasă. În plin sezon estival, mai ales, trebuie să acordăm o atenție deosebită hidratării organismului, deoarece transpirând pierdem mai multă apă din corp. Dar care este cantitatea de apă necesară unui individ?

Vedetele precum Khloe Kardashian s-au înrolat într-un adevărat maraton al hidratării, cu o sticlă imensă de 4,5 litri de apă, cu mesaje motivaționale de genul “amintește-ți țelul tău” sau “nu renunța”.

Citește și: Obezitatea duce la infertilitate! De ce bărbații supraponderali ajung, cu greu, să aibă copii?

Dar care sunt beneficiile dovedite ale consumului unei cantități între 2 și 4,5 litri  de apă pe zi sau 8 pahare de apă consumate, după cum consideră The National Health Service?

În anul 2002, The American Journal of Physiology a publicat un studiu privind regula celor 8 pahare de apă pe zi. Autorul studiului, Heinz Valtin, expert în fiziologie renală, a ajuns la concluzia că nu există nicio dovadă științifică că trebuie să bem atât de multă apă. 

„Nu le spun oamenilor să nu bea multă apă, dar este o pierdere de timp și de bani să ne facem griji în această privință. Această idee că trebuie să te forțezi în mod conștient să consumi o anumită cantitate de apă ... astea sunt mituri, jumătăți de adevăr și minciuni despre sănătatea ta.”, declara Aaron Carroll, un renumit profesor de pediatrie de la Indiana University School of Medicine. 

Mai vezi și: Iată 5 alimente bune pentru plămâni!

Acesta spune că o importantă cantitate de apă o conține și alimentația noastră de zi cu zi, cu alte cuvinte, oamenii își asigură necesarul de apă și din mâncarea solidă. 

Nu ar trebui să ne forțăm corpul să consume o anumită cantitatea de apă deoarece corpul nostru, în mod inconștient, ne va da semnale atunci când are nevoie de apă. Cu atât mai mult cu cât la un nivel de deshidratare se ajunge foarte greu, susține profesorul Aaron Carroll.

Deshidratarea clinică, subliniază acesta, este puțin probabil să apară după câteva ore de odihnă într-un parc când temperaturile sunt mai ridicate.

Trebuie să citești și: Leacuri și remedii bătrânești pentru înțepăturile de insecte

„Când ești deshidratat înseamnă de obicei că ai pierdut între 5%-10% din greutatea corpului sub formă de apă. Nu vorbim în acest caz de momentele în care ne spunem “o, am uitat să beau un pahar de apă la micul dejun.” V-ați da seama de asta, v-ați afla la spital. Poți ajunge atât de deshidratat doar în urma unei carențe severe de lichide sau în urma unui caz grav de vărsături sau diaree.”

În consecință, apa este absolut vitală pentru starea noastră de sănătate și pentru a ne simți bine, doar că nu în cantitățile promovate prin canalele media. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net