Uleiurile esențiale, între mit și realitate. La ce le folosim și cât sunt, de fapt, de eficiente

Uleiurile esențiale sunt adesea folosite în aromoterapie, o formă de medicină alternativă care folosește extracte de plante pentru a susține sănătatea și bunăstarea. Cu toate acestea, unele dintre mențiunile de sănătate asociate cu aceste uleiuri sunt controversate. Articolul explică tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și efectele lor asupra sănătății.

Uleiurile esențiale sunt cel mai frecvent utilizate în practica aromoterapiei. Foto: Click.
Uleiurile esențiale sunt cel mai frecvent utilizate în practica aromoterapiei. Foto: Click.

Ce sunt uleiurile esențiale? Uleiurile esențiale sunt compuși extrași din plante. Uleiurile captează mirosul și aroma plantei sau „esența”. Compușii aromatici unici conferă fiecărui ulei esențial esența sa caracteristică. Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare (prin abur și/sau apă) sau prin metode mecanice, precum presarea la rece. Odată ce substanțele chimice aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei purtător pentru a crea un produs care este gata de utilizare. Modul în care sunt făcute uleiurile este important, deoarece uleiurile esențiale obținute prin procese chimice nu sunt considerate uleiuri esențiale adevărate.

Cum funcționează uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt cel mai frecvent utilizate în practica aromoterapiei, în care sunt inhalate prin diverse metode. Uleiurile esențiale nu sunt menite să fie înghițite. Substanțele chimice din uleiurile esențiale pot interacționa cu corpul tău în mai multe moduri. Când sunt aplicate pe piele, unele substanțe chimice din plante sunt absorbite.

Se crede că anumite metode de aplicare pot îmbunătăți absorbția, cum ar fi aplicarea cu căldură sau în diferite zone ale corpului. Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu lipsesc. Inhalarea aromelor uleiurilor esențiale poate stimula zone ale sistemului dumneavoastră limbic, care este o parte a creierului dumneavoastră care joacă un rol în emoții, comportamente, simțul mirosului și memoria pe termen lung.

Interesant este că sistemul limbic este puternic implicat în formarea amintirilor. Acest lucru poate explica parțial de ce mirosurile familiare pot declanșa amintiri sau emoții. Sistemul limbic joacă, de asemenea, un rol în controlul mai multor funcții fiziologice inconștiente, cum ar fi respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Ca atare, unii oameni susțin că uleiurile esențiale pot exercita un efect fizic asupra corpului tău. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă confirmat în studii.

REZUMAT

Uleiurile esențiale pot fi inhalate sau diluate și aplicate pe piele. Acestea vă pot stimula simțul mirosului sau pot avea efecte medicinale atunci când sunt absorbite.

Top 10 cele mai folosite uleiuri esențiale

Există mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esențiale, fiecare cu mirosul său unic și potențiale beneficii pentru sănătate. Iată o listă cu 10 uleiuri esențiale populare și mențiunile de sănătate asociate cu acestea:

1. Mentă: folosită pentru a stimula energia și a ajuta digestia.
2. Lavandă: folosită pentru a elimina stresul.
3. Lemn de santal: folosit pentru a calma nervii și pentru a ajuta la concentrare.
4. Bergamota: folosită pentru a reduce stresul și a îmbunătăți afecțiunile pielii, cum ar fi eczema.
5. Trandafir: folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a reduce anxietatea.
6. Mușețel: folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și relaxarea.
7. Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greața și afecțiunile pielii.
8. Arborele de ceai: folosit pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a crește imunitatea.
9. Iasomie: folosită pentru a ajuta la depresie, naștere și libido.
10. Lămâie: folosită pentru a ajuta digestia, starea de spirit, durerile de cap și multe altele, scriu cei de la Healthline.

Cum să alegi uleiurile esențiale potrivite

Multe companii susțin că uleiurile lor sunt „pure” sau „de calitate medicală”. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt definiți universal și, prin urmare, au o greutate mică. Având în vedere că sunt produse ale unei industrii nereglementate, calitatea și compoziția uleiurilor esențiale pot varia foarte mult. Țineți cont de următoarele sfaturi pentru a alege numai uleiuri de înaltă calitate:

Puritate: Găsiți un ulei care conține doar compuși aromatici din plante, fără aditivi sau uleiuri sintetice. Uleiurile pure enumeră, de obicei, numele botanic al plantei (cum ar fi Lavandula officinalis) mai degrabă decât termeni precum „ulei esențial de lavandă”.

Calitate: Adevăratele uleiuri esențiale sunt cele care au fost cel mai puțin modificate prin procesul de extracție. Alegeți un ulei esențial fără substanțe chimice care a fost extras prin distilare sau presare mecanică la rece.

Reputație: Achiziționați o marcă cu reputația de a produce produse de înaltă calitate.

Siguranță și efecte secundare

Doar pentru că ceva este natural nu înseamnă că este sigur. Plantele și produsele din plante conțin mulți compuși bioactivi care vă pot dăuna sănătății, iar uleiurile esențiale nu sunt diferite.

Cu toate acestea, atunci când sunt inhalate sau combinate cu un ulei de bază pentru utilizare pe piele, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure. Asigurați-vă că luați în considerare și alții din mediul dvs. care ar putea inhalați aroma, inclusiv femeile însărcinate, copiii și animalele de companie.

Cu toate acestea, ele pot provoca unele reacții adverse, inclusiv:

erupții cutanate,
crize de astm,
dureri de cap,
reactii alergice.

În timp ce cel mai frecvent efect secundar este o erupție cutanată, uleiurile esențiale pot provoca reacții mai grave și au fost asociate cu un caz de deces. Uleiurile care au fost asociate cel mai frecvent cu reacții adverse sunt lavandă, mentă, arbore de ceai și ylang-ylang.

Uleiurile bogate în fenoli, cum ar fi scorțișoara, pot provoca iritații ale pielii și nu ar trebui folosite pe piele fără a fi combinate cu un ulei de bază. Între timp, uleiurile esențiale din fructe citrice cresc reacția pielii la lumina soarelui și pot apărea arsuri.

Înghițirea uleiurilor esențiale nu este recomandată, deoarece aceasta ar putea fi dăunătoare și, în unele doze, fatală.

Foarte puține studii au examinat siguranța acestor uleiuri pentru femeile însărcinate sau care alăptează, cărora li se recomandă de obicei să le evite, scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net