Una dintre cele mai frumoase gări din România. Este locul de unde țara a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial și unde s-au filmat scene din filmul „Tinereţe fără tinereţe”

18 august 2024 8:14   Fapt divers

Este una dintre cele mai frumoase gări din România, locul de unde țara a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și cel unde s-au filmat scene pentru unul dintre cele mai importante filme din cinematografia internațională, „Tinerețe fără bătrânețe”. Gara cu o semnificație istorică deosebită este cea din Piatra Neamț.

România are multe gări cu povești impresionante în spate, iar una dintre cele mai frumoase, dar care are și o semnificație istorie deosebită este Gara Piatra Neamț. Se poate spune că a fost locul de unde România a intrat în Al Doilea Război Mondial. Trenul „Patria” a ajuns, pe 22 iunie 1941, la ora 4.00, în gară cu generalul Ioan Antonescu și reprezentanți ai Marelui Stat Major al Armatei Române, fiind întâmpinat de generalul german Ritter vonSchobert.

La un moment dat, Antonescu a rostit celebrele cuvinte: „Astăzi a sosit ceasul luptei pentru a şterge pata de dezonoare de pe fruntea ţării şi de pe stindardele armatei“. A urmat apoi  momentul crucial: „Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!“.

Gara Piatra Neamț, una dintre cele mai frumoase gări din România

Un alt moment important care a avut în prim-plan Gara Piatra Neamţ a fost atunci când celebrul cineast Francis Ford Coppola avea să filmeze aici, în anii 2005 - 2006, mai multe scene din filmul „Tinereţe fără tinereţe”, o adaptare a nuvelei scrise de Mircea Eliade. În peliculă au jucat şi actori români, între care Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Alexandru Repan şi Marcel Iureş.

Gara Piatra Neamț a fost ridicată de un antreprenor italian care a vrut să pună amprenta stilului asupra arhitecturii sale. „Actuala gară Piatra Neamţ a fost inaugurată pe 2 octombrie 1913 şi este monument turistic şi istoric”.

La 100 de ani de la darea în folosinţă, în 2013, Gara Piatra Neamţ - declarată monument istoric şi turistic - a beneficiat de o renovare completă cu fonduri europene în valoare de 25 milioane lei.

Arhitecţii consideră că Gara Piatra Neamţ este una din cele mai frumoase zece din România, pe această listă figurând cele din Sinaia, Băile Herculane, Curtea de Argeş, Râmnicu Sărat, Iaşi, Vatra Dornei, Arad şi Burdujeni (Suceava).

Mai multe