Cea mai impunătoare gară din lume. Găzduiește zeci de magazine, tuneluri ascunse și are chiar și un teren de tenis

Cea mai mare gară feroviară din lume acoperă 19 hectare și are 44 de peroane cu 67 de linii de cale ferată, dispuse pe două niveluri. Grand Central Terminal din New York deține recordul consemnat în 2012 de Guinness World Records.

Grand Central Terminal Foto: arhivă Click!
Grand Central Terminal Foto: arhivă Click!

Grand Central Terminal din New York, cea mai mare gară din lume 

Funcția obișnuită a unei gări este aceea de a fi punctul de plecare sau de sosire al unei călătorii sau un punct de transfer. Cu toate acestea, există gări în întreaga lume care sunt atracții turistice de sine stătătoare, inclusiv Grand Central Terminal din New York, cea mai mare gară din lume.

Gara Grand Central din Manhattan deservește călătorii de peste un secol, din 1913, iar pe vasta sa suprafață pășesc în medie 750.000 de persoane pe zi, însă această cifră poate ajunge la peste un milion în perioada de vârf a verii. Întreaga structură se întinde pe o suprafață de 49 de hectare, cu 44 de peroane și 67 de șine pe cele două niveluri ale sale, pe care circulă un tren în medie, la fiecare 58 de secunde.

Gara a fost proiectată în stilul Beaux-Arts de unii dintre cei mai faimoși arhitecți

Dar în ciuda cifrelor sale impresionante, reputația Grand Central Terminal nu se datorează doar dimensiunilor sale, ci și aspectului. Gara a fost proiectată în stilul Beaux-Arts de unii dintre cei mai faimoși arhitecți americani și francezi de la începutul secolului XX. Construită între 1903 și 1913, clădirea a răspuns tuturor nevoilor epocii, găzduind peste 80 de restaurante și magazine, dintre care cel mai faimos este Grand Central Oyster Bar.

Clădirea impresionează cu tavanul holului principal, decorat cu o pictură murală de culoarea smaraldului şi evidenţiat de candelabrele aurii, dar şi cu Galeria Şoaptelor, în care sunetele prind un ecou unic de-a lungul faimoaselor bolte ale lui Rafael Guastavino, barul „The Campbell Apartment”, ce evocă atmosfera anilor ’20. Pentru că are o simbolistică aparte în cultura populară americană, gara a fost declarată monument naţional şi a trecut prin mai multe etape de restaurare, una dintre ele fiind susţinută de însăşi Jackie Kennedy.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net