A murit fizicianul care a descoperit „particula lui Dumnezeu”. Peter Higgs a decedat la 94 de ani

9 aprilie 2024 19:30   Internațional
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai mari fizicieni ai tuturor timpurilor a încetat din viață! Peter Higgs, britanicul faimos pentru faptul că a descoperit „particula lui Dumnezeu”, bosonul lui Higgs, a murit la vârsta de 94 de ani.

Peter Higgs, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni din lume, a murit la vârsta de 94 de ani. Britanicul, care a devenit cunoscut pe plan mondial pentru descoperirea bosonului care îi și poartă numele, a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2013. Acesta i-a fost decernat pentru faptul ca ajutat la demonstrarea faptului că acest boson, cunoscut și ca „particula lui Dumnezeu”, permite legarea materiei în Univers, oferind masă altor particule.

Universitatea din Edinburgh a anunțat, marți, că faimosul fizician a încetat din viață în cursul zilei de luni, 8 aprilie, după o scurtă boală. „S-a stins din viaţă împăcat în locuinţa sa, luni, 8 aprilie, după o scurtă boală”, a comunicat, conform Digi 24, universitatea din Scoția.

A murit Peter Higgs

Particula care i-a adus faima fizicianului britanic, bosonul lui Higgs, a fost confirmată de către cercetători cu mai bine de un deceniu în urmă. Pe data de 4 iulie 2012, experții de la CERN au anunțat că au descoperit o particulă cu o masă compatibilă cu acest boson. Anul următor, pe data de 14 martie 2013, această particulă a fost identificată cu succes, iar existența bosonului lui Higgs a fost confirmată.

„Particula lui Dumnezeu” a fost rodul muncii de decenii a fizicianului britanic. Încă din anul 1964, Peter Higgs a intuit existența unei particule extrem de mici, subatomice, care ar avea abilitatea de a oferi masă materiei. Cu toate acestea, existența acestei particule, atât de cruciale pentru formarea Universului, cel puțin în modul cum îl cunoaștem astăzi, nu a putut fi dovedită în mod practic, pentru mult timp.

Vreme de decenii întregi, până în 2013, bosonul lui Higgs a rămas o particulă teoretică, până când experții de la CERN au depistat această particulă. Pentru eforturile sale în domeniul fizicii, Peter Higgs a primit Premiul Nobel, în 2013.

Mai multe