«Cernobîlul din Australia», șters de pe hartă! Toți locuitorii au fost evacuați din orașul toxic / Video

1 septembrie 2022 11:47   Internațional
Ultima actualizare:

Orașul minier supranumit „Cernobîl al Australiei”, în care aerul toxic te poate ucide, a fost șters de pe hartă. Locuitorilor din Wittenoom, Pilbara, li s-a cerut să plece până la 31 august sau vor fi evacuați forțat, în conformitate cu legea privind închiderea Wittenoom. Mii de familii locuiau acolo încă din 1943, când a început extragerea azbestului albastru. Se pare că această substanță toxică a ucis, încet, dar sigur, oamenii din zonă.

Citește și: Care este cel mai fericit oraș din România? Cel mai nou studiu dă peste cap opinia publică

2.000 de oameni au murit din cauza azbestului

Foto: Shutterstock

Mina Wittenoom a fost închisă în 1966, atât din cauza lipsei de rentabilitate, cât și din pricina preocupărilor legate de sănătate. Exploatarea azbestului a fost interzisă în anul următor. Mai mult de 2.000 de muncitori și rezidenți au murit din cauza inhalării fibrelor mortale, adică aproximativ 1 din 10 persoane care locuiau acolo.

Vezi și: Ei au cumpărat un sat întreg, nu doar o casă! Au investit o avere în zone abandonate din Franța și Italia

Studiile sugerează că oamenilor care au lucrat în mină le-a fost afectată grav sănătatea. Guvernul Australiei de Vest a anunțat în 2006 că statutul oficial de oraș al Wittenoom va fi revocat, fapt confirmat în iunie 2007.

Având în vedere că aerul va rămâne toxic, orașul a fost eliminat de pe hărțile oficiale și de pe indicatoarele rutiere, în timp ce clădirile au fost demolate, iar zona a fost deconectată de la rețeaua națională.

Te-ar putea interesa și: Poneiul «bețiv» a ajuns primar într-un sat din Anglia! Iată cum îi ajută pe localnici

În 2022, mai rămăsese un singur locuitor

În ciuda eforturilor oficialilor, trei milioane de tone de reziduuri de azbest au rămas în zonă, la fel ca și unii dintre locuitori, chiar și după ce s-a considerat că Wittenoom nu va mai fi niciodată un loc sigur pentru a trăi.

Află și: Ce se întâmplă cu nivelul radiaților de la Cernobîl. Directorul AIEA a vizitat centrala nucleară din Ucraina

Închiderea completă a sitului a fost îngreunată de protestele locuitorilor rămași, care erau doar patru în 2017, trei în 2018 și doi în 2020. Unul, Lorainne Thomas, rămăsese în mod oficial în oraș. Chiar dacă mai erau atât de puțini oameni, autoritățile s-au confruntat cu probleme din cauza turiștilor curioși care veneau să facă poze în orașul toxic, deși se expuneau unor pericole foarte mari.

Într-un interviu pentru Daily Mail, fiica lui Lorainne – ultima locuitoare din Wittenoom, Aileen Thomas, a explicat că mama ei era îngrijorată că va fi forțată de autorități să plece înainte de a avea timp să își pregătească lucrurile.

Vezi și: 36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Ziua care a oprit inima Europei

A fost casa ei. În cimitirul de acolo este îngropat soțul ei. Ea a fost destul de dispusă să plece, dar am fi dorit doar câteva săptămâni în plus pentru a lua ultimele lucruri de acolo și nu văd care ar fi problema cu asta, deoarece casa va rămâne oricum abandonată ”, a mărturisit aceasta.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe