#Război Ucraina-Rusia

LIVE TEXT Vladmir Putin spune că economia Rusiei este pe cale să se stabilizeze

25 aprilie 2022 4:17   Internațional
Ultima actualizare:

Războiul continuă în Ucraiana pentru a 61-a zi consecutie. Locuitorii din Mariupol sunt prinși în bombardamanete, iar armata rusă refuză să înceteze focul, deși civili nevinovați riscă să își piardă viața. Deși vicepremierul Ucrainei anunța că va fi deschis un culoar umanitar în Mariupol pentru evacuarea cetățenilor, acest lucru nu s-a concretizat pe parcursul weekendului. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, în cursul zilei de duminică, 14 aprilie, cu secretarul de stat american Anthony Blinken. 

Update ora 23.30 Ruşii au ocupat clădirea consiliului local din Herson, a anunţat, luni, primarul oraşului, Ihor Kolykhaiev, citat de BBC. 

hor Kolykhaiev a raportat pe Facebook că bărbaţi înarmaţi ruşi au preluat luni controlul clădirii consiliului oraşului. 

Deşi Herson se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, consiliul oraşului încă funcţiona sub control ucrainean. 

Update ora 21.00 Regatul Unit urmează să furnizeze Ucrainei un ”număr mic” de blindate lansatoare de rachete antiaeriene de tip Stormer, anunţă luni ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, relatează AFP.

Update ora 20.00 Preşedintele rus Vladmir Putin apreciază că economia Rusiei este pe cale ”să se stabilizeze”, după ce a fost lovită de serii de sancţiuni care i-au fost impuse de către Occident, după ce şi-a lansat ”operaţiunea militară specială” în Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro. 

Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la un anumit număr de produse preţurile au început deja să scadă”, a anunţat liderul de la Kremlin într-o reuniune a Guvernului.

Update ora 18.00 Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 18 au fost rănite luni, în atacuri ruse vizând instalaţii feroviare în regiunea Viniţa, în partea central-vestică a Ucrainei, anunţă parchetul local, relatează AFP.

Din cauza bombardamentelor inamicului, cinci persoane au fost ucise, iar alte 18 rănite”, anunţă într-un comunicat parchetul, precizând că tiruri de proiectile au vizat ”infrastructuri de transport” situate în apropierea orăşelelor Jumerînka şi Kozeatîn.

Update ora 15:40: ​Medicii legiști care efectuează autopsii asupra cadavrelor din gropile comune la nord de Kiev spun că au găsit dovezi care demonstrează că multe dintre femeile decedate au fost violate înainte de a fi ucise de către soldații ruși. 

„Avem deja câteva cazuri care sugerează că aceste femei au fost violate înainte de a fi împușcate”, a spus Vladyslav Pirovskyi, un medic legist ucrainean care efectuează autopsii pe locuitorii din Bucha, Irpin și Borodeanka care au a murit în urma bombardamentelor ruse. 

Update ora 14: 50 Cinci persoane, inclusiv doi copii, au murit duminică în timpul bombardamentelor rusești în Donețk, a confirmat guvernatorul acestei localități, Pavlo Kyrylenko.

Update ora 12:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul acordat și a transmis public un mesaj prin care și-a manifectat aprecierea.

„Aş dori să îi mulţumesc preşedintelui (Joe) Biden personal şi în numele întregului popor ucrainean pentru leadershipul său în sprijinirea Ucrainei, pentru poziţia sa personală clară. Să mulţumesc întregului popor american, precum şi Congresului pentru sprijinul lor", se arată în comunicatul transmis de Volodimir Zelenski. 

Update ora 11:40  Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat, după vizita delegaţiei SUA la Kiev că forţele ucrainene au nevoie de arme cu rază lungă de acţiune. În plus, armata ucrianeană ar avea nevoie și de o suplimentare a numărului de tancuri de care dispune. De la începutul războiului, Statele Unite ale Americii a acordat ajutor în valoare de 4 miliarde de dolari Ucrainei, conform declarațiilor președintelui American, Joe Biden.

Update ora 10:30 Reuters informează că șeful căilor ferate din Ucraina a dezvăluit că cinci gări au fost atacate în vestul și centrul Ucrainei și că au fost raportate victime. Oleksander Kamyshin, șeful companiei, a declarat că atacurile au avut loc într-un interval de o oră.

Update ora 08:00 Diplomata Bridget Brink, în prezent ambasadoarea SUA în Slovacia, va ocupa funcția de ambasador la Kiev, care a rămăsese neocupată încă din toamna anului 2020. În plus, Statele Unite ale Amercii a subliniat că urmează să analizeze condițiile de securitate din Kiev. Dacă situața o va permite, ambasada va fi deschisă cât mai curând posibil. 

Update ora 07:10 Forțele ruse continuă atacul asupra Mariupolului, comandantul ucrainean spunând în mesajul de Paște: „Hristos a Înviat, dragă Ucraina”, a spus el. „Astăzi este o zi mare, dar chiar și așa, inamicul continuă să arunce bombe aeriene, navele trag cu artilerie, tunurile trag, tancurile inamice continuă să lovească, infanteriei încearcă să asalteze”.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm.

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale.

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile.   

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol.

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul Harkov, Teatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.  

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe