Pământul va fi izbit, în scurt timp, de o imensă furtună solară!

18 iulie 2022 11:11   Internațional
Ultima actualizare:

Doar câteva ore mai despart întreaga planetă de momentul când o enormă furtună solară va izbi planeta, anunță Știrile ProTV.

Ce efecte are furtuna solară asupra planetei?

Cercetătoarea Tamitha Skov, a anunțat o „lovitură în plin” cauzată de o furtună solară în ziua de marți, 19 iulie!

De altfel, cercetătorii au fost luați prin surprindere, săptămâna trecută, când porțiuni ale cerului, din zona Canadei, s-au „aprins” pur și simplu, cauzâd aurore, fără ca cineva să fi știut că o furtună solară se îndrepta spre Terra.

Citește și: Cea mai clară imagine a Universului. Telescopul James Webb a scris istorie

De această dată, observațiile au fost mai clare. În urmă cu cinci zile, o pată solară gigantică și filamentele de pe suprafața solară au dat de înțeles că urmează să aibă loc erupții solare direcționate către Pământ și de ejecții de masă coronală care ar putea duce la întreruperi ale alimentării cu energie electrică și la bruiaje radio.

Misiunile spațiale și sateliții pot fi afectați

Un alt efect cauzat de o furtună solară care lovește pământul este fenomenul superb, numit auroră boreală. Astfel, cei care se află în apropierea celor doi poli vor asista la un spectacol uluitor pus în scenă de corpurile spațiale.

O furtună geomagnetică este suficient de puternică încât să perturbeze sistemul de alimentare cu energie, sistemul de comunicare al sateliților, adică GPS-ul, şi sistemele de securitate.

În afara atmosferei terestre, acest fenomen poate avea un impact asupra misiunilor spaţiale şi pot, de asemenea, să creeze probleme de orientare pentru sateliţi.

Citește și: Povestea de viață fabuloasă a lui Dumitru Prunariu, primul român în spațiu

Conform cercetătoarei Tamitha Skov, furtuna de marți, 19 iulie, ar putea să lovească emisfera sudică a planetei, însă acest lucru este greu de prezis. Cert este că valul de energie aruncat de Soare este monitorizat, NASA fiind instituția care a calculat momentul în care va lovi atmosfera terestră.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe