Cum a reușit Elon Musk să piardă 40 de sateliți într-o singură zi

După o lansare spectaculoasă, sateliții lui Elon Musk, Starlink, sunt pe care de a se pierde prin spațiu, deoarece o furtună solară a afectat 40 dintre aceștia.

Elon Musk GettyImages 1229893781 jpg

SpaceX este pe cale să piardă 40 dintre cei 49 de sateliți lansați pentru a completa programul Starlink, prin care Elon Musk vrea să asigure internet pe toată planeta.

40 dintre cei 49 de sateliți au rămas nefuncționali

Săptămâna trecută, o rachetă SpaceX Falcon 9 a lansat 49 de saliți aferenți programului Starlinx. O zi mai târziu, însă, o furtună geomagnetică asupra Pământului a crescut densitatea atmosferei, crescând rezistența sateliților și afectând o bună parte dintre aceștia.

„Analiza preliminară arată că rezistența crescută la altitudini joase a împiedicat sateliții să părăsească modul sigur, pentru a începe manevrele de ridicare asupra orbitei, iar până la 40 dintre sateliți vor reintra sau au reintrat deja în atmosfera Pământului”, a scris SpaceX într-un comunicat.

Cei 49 de sateliți lansați de SpaceX, necesari programului Starlink, săptămâna trecută, au fost desfășurați pe o orbită inițială care a coborât până la 210 kilometri deasupra Pământului, în punctul său cel mai de jos. SpaceX a spus că lansează în mod intenționat loturi pentru Starlink pe o orbită joasă, astfel încât acestea să poată fi eliminate rapid în cazul unei defecțiuni ce ar putea avea loc după lansare. S-a dovedit că proiectarea orbitei a lăsat flota vulnerabilă la furtuna geomagnetică de vineri, conform space.com.

SpaceX a lansat în istoria sa sateliți Starlink, uneori chiar și 60, din 2019, pentru a construi o megaconstelație pe orbita Pământului, care ar putea număra în total până la 42.000 de sateliți. Proiectul are ca scop furnizarea de acces la internet de mare viteză clienților oriunde pe Pământ, în special în zonele îndepărtate sau deservite. 

Proiectul Starlink a fost criticat de astronomi din cauza impactului megaconstelației asupra observațiilor astronomice, deoarece numărul mare de sateliți care traversează cerul nopții ar putea lăsa dungi în imaginile telescopului. De atunci, SpaceX a lucrat pentru a limita vizibilitatea sateliților Starlink, pentru a reduce impactul acestora asupra comunității astronomice.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net