„Ambuteiaje” în spațiu! Sateliții lui Elon Musk au deranjat China

Miliardarul Elon Musk a ajuns „persona non grata” pe rețelele sociale din China, după ce sateliții săi au deranjat stația spațială a țării. China s-a plâns chiar la ONU că stația sa spațială a fost nevoită să facă anumite manevre pentru a evita coliziunea.

Elon Musk
Elon Musk

Fondatorul Tesla a lansat până acum circa 1.900 de mici sateliți, în cadrul programului Starlink Internet Sevices (parte a companiei aerospațiale SpaceX), prin care urmărește să creeze o rețea de internet de mare viteză. Alte sute sau chiar mii urmează să mai fie lansați în viitorul apropiat. În același timp, China a început să-și construiască stația spațială în aprilie, urmând să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Stația spațială a Chinei, risc de coliziune cu sateliții lui Musk

Oamenii de știință chinezi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de coliziuni în spațiu. Asta cu atât mai mult cu cât stația spațială a Chinei a avut anul acesta două „întâlniri apropiate” cu sateliții Starlink. Incidentele au avut lov la 1 iulie și 21 octombrie, iar stația spațială a fost forțată să facă anumite manevre pentru a evita coliziunea.

S-a lăsat cu plângeri la ONU

La începutul acestei luni, China a depus la Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale o plângere în care a criticat situația. „Din motive de siguranță, stația spațială chineză și-a activat preventiv sistemul de control pentru evitarea coliziunii”, s-a plâns China în documentul publicat pe site-ul Biroului ONU și citat de BBC. Plângerile Chinei nu au putut fi verificate în mod independent, iar SpaceX nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta acuzațiile. 

Chinezii reacționează pe rețelele sociale

Cetățenii chinezi au reacționat pe rețelele sociale împotriva lui Elon Musk: „Riscurile reprezentate de sateliții Starlink sunt expuse treptat, întreaga rasă umană va plăti pentru aceste activități ale lor”, scrie un utilizator Weibo. „Doar o grămadă de gunoi spațial”, scrie cineva. „Arme americane de război spațial”, comentează altul. China a acuzat, de asemenea, SUA că pun în pericol astronauții, ignorând obligațiile din tratatele privind spațiul cosmic.  Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a îndemnat SUA să acționeze în mod responsabil în privința sateliților și a resturilor spațiale care orbitează Pământul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net