Îi recunoști? Ea a fost la un pas să moară, otrăvită de soacră, el a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor

18 iulie 2024 6:38   Vedete românești

Tu îi recunoști? Ambii au fost actori extrem de iubiți de români. Ea a fost la un pas să moară, otrăvită de soacră, el a fost căsătorit de 3 ori, a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru și a primit o stea pe Walk of Fame București.

Născut pe data de 14 decembrie 1918, la Galbeni, Bacău, Radu Beligan a urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”, și cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939, unde a avut şansa de a lucra cu Lucia Sturdza Bulandra.

Radu Beligan a fost căsătorit de 3 ori

La vârsta de 20 de ani, a debutat în spectacolul „Crimă şi pedeapsă'”, după Dostoievski, după care au urmat încă peste 80 de roluri pe scenă. A înfiinţat Teatrul de Comedie în 1961, fiind director timp de opt ani, 1961-1969, iar din 969 până în 1990, a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti. A fost căsătorit de 3 ori și a avut 4 copii.

Prima sa soție a fost celebra actriță Nineta Gusti, care era cu cinci ani mai în vârstă decât el. Au fost împreună timp de 15 ani înainte de a se despărți. Nineta Gusti nu credea în căsătorie. De fapt, și faptul că nu își dorea copii, așa cum își dorea el, a dus la despărțire.

A doua soție a lui Radu Beligan a fost Dana Crivăț (Crivetz, pe numele ei de familie inițial), realizatoare de programe în limba engleză la postul național de radio, dar și directoare a Bibliotecii Americane din București. Au avut împreună un copil, pe Anamaria, o scriitoare de succes.

A treia sa soție a fost scriitoarea de origine belgiană Marica Beligan, cu care a avut trei copii, Lamia, Raluca și Alexandru. După ce s-a îndrăgostit de actor, s-a mutat definitiv în România, însă, în februarie 1993, a pierdut lupta cu cancerul și a decedat.

Radu Beligan, care avea 95 de ani la acea vreme, apărea în piesa regizată și jucată de el pe scena Teatrului Național, „Egoistul”. S-a stins din viață pe 20 iulie 2016, lăsând în urmă o uriașă moștenire artistică, dar și destule umbre în viața privată. În data de 27 martie 2011, Beligan a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013, a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru, iar în 1959, a intrat în PMR. 

Valeria Gagealov a fost otrăvită de mama primului soț

Pe de altă parte, partenera sa din filmul „Singurătatea florilor”, din 1976, Valeria Gagealov, s-a născut  la 9 decembrie 1931, în Galați. A urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954, iar între 1954-2004, a interpretat numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București. Unele dintre cele mai memorabile roluri sunt  din „Oameni și șoareci”, de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa „Camera de alături”, de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Cariera Valeriei s-a întins pe parcursul a 36 de ani. A jucat dramă, comedie, comedie muzicală, roluri clasice și moderne.

Actrița, prima soție a actorului Constantin Codrescu, a fost otrăvită de mama acestuia, onvinsă că Valeria este motivul îndepărtării fiului de familie. De furie, acesta a recunoscut că a vrut să-și omoare mama, dar, dijn fericire, acest lucru nu s-a întâmplat.

Am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate. În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată.

Intervenţia fratelui meu m-a oprit. A doua zi, ca şi cum a ieşit de sub vrajă mama şi-a cerut iertare. Valeria a fost salvată, dar a apărut o singurătate în doi care a dus la despărţire”, povestea Constantin Codrescu.

După despărțirea de Valeria Gagealov, Constantin Codrescu a cunoscut-o pe Marga Barbu cea alături de care a jucat în filmul Nepoţii gornistului. La scurtă vreme după, cei doi s-au căsătorit, dar mariajul lor nu a durat prea mult, despărțindu-se după câțiva ani. După aceea, actorul s-a mai recăsătorit de două ori.

Valeria Gagealov și-a refăcut, la rândul ei, viața, ea căsătorindu-se cu diplomatul de carieră, Andrei Magheru. După 1990, l-a însoțit în Franța, unde acesta a îndeplinit diferite funcții, printre care și cea de Ambasador al României la UNESCO. Tot atunci, actrița a decis să se retragă din activitatea artistică. Valeria Gagealov s-a stins din viață pe data de 9 februarie 2021, la vârsta de 89 de ani, în Spitalul Universitar de Urgență Elias, unde se afla internată de mai multe săptămâni, fiind infectată cu Covid-19.

Mai multe