3 sfaturi de bază pentru o igienă orală corectă

Ultima actualizare:

Ce se ascunde în spatele unui zâmbet de invidiat? O întrebare pe care o auzim adesea și pentru care încercăm să descoperim noi metode de întreținere. Ei bine, trebuie să pornim de la ideea că în cavitatea bucală se adăpostesc zilnic câteva zeci de bacterii, unele inofensive pentru starea generală de sănătate, altele responsabile pentru apariția cariilor dentare sau a diferitelor boli ale gingiei. 

Sfaturi de bază pentru igiena orală corectă foto: Shutterstock
Sfaturi de bază pentru igiena orală corectă foto: Shutterstock

Astfel, în această bătălie zilnică împotriva bacteriilor, poți ieși învingător prin disciplină și respectarea unor obiceiuri ușor de aplicat. De asemenea, nu trece cu vederea vizitele periodice la medicul stomatolog, întrucât îți poate arăta noi tehnici de menținere a unei igiene dentare optime și te va ajuta în crearea unei rutine personalizate de îngrijire. Dacă te afli în categoria persoanelor preocupate de strălucirea dinților și sănătatea gingiilor, iată câțiva pași de bază:

Spală-te corect pe dinți

Lipsa timpului și oboseala resimțită după efectuarea treburilor casnice ne pun în situația de a amâna pentru următoarea zi spălatul pe dinți. Însă micile pauze prelungite dintre sesiunile de periaj cresc riscul de apariție a diferitelor boli dentare.

Spre exemplu, simpla carie îngrijită tardiv de către medicul dentist poate duce la apariția infecțiilor pulpei dentare. Cunoscută popular sub denumirea de tratament de canal sau tratament endodontic, tratarea canalelor radiculare se efectuează prin intermediul unor ace endodontice manuale, pornind de la cele cu un diametru subțire, până la ace mai groase. În concluzie, obturația de canal constituie o procedură complexă și uneori inconfortabilă pentru pacient.

Pentru că întotdeauna este mai benefic să previi în loc să tratezi cauza, spală-te pe dinți dimineața și seara. Practic, vei construi un obicei sănătos după fiecare masă importantă a zilei. Fie că folosești o periuță de dinți manuală sau electrică, un periaj corect durează aproximativ două minute.

Alege o pastă de dinți cu fluor

Pe lângă umectanți, conservanți, agenți de legătură și substanțe abrazive, pasta de dinți conține fluor, un mineral natural, benefic în procesul de mineralizare a danturii. Utilizat de peste 50 de ani în medicina modernă, fluorul se bucură de o popularitate în creștere, datorită capacității de prevenție asupra cariilor.

Ajutat de efectele sale terapeutice, fluorul creează un strat solid de protecție împotriva efectelor negative ale bacteriilor cariogene, vinovate pentru eliberarea acizilor. După periaj, acest mineral este absorbit în smalțul dinților, bariera fiind compusă din calciu și fosfor.

Folosește irigatorul bucal

Spălatul corect presupune periajul suprafețelor exterioare ale dinților din partea de sus, de jos, a suprafețelor inferioare și a cele ocluzale, însă procesul nu se termină în acest punct. Zonele interdentare, greu accesibile unor periuțe manuale sau electrice, se pot curăța eficient prin intermediul irigatorului bucal.

Echivalentul aței dentare, dușul bucal este un instrument recomandat persoanelor cu nevoi speciale, precum aparate ortodontice, coroane, proteze, fațete sau implanturi. Astfel, irigatorul bucal vine în completarea periajului, eliminând resturile alimentare. Ca mod de utilizare, mai întâi umple rezervorul cu apă călduță, selectează modul de curățare și poziționează capătul dispozitivului către linia gingivală, la un unghi de 45 de grade.

Pe termen lung, o igienă corespunzătoare a cavității bucale se poate întreține cu ușurință dacă urmezi, în fiecare zi, o rutină de îngrijire stabilită alături de medicul dentist. Vizitează-l de cel puțin două ori pe an, pentru a menține un zâmbet strălucitor!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chiftelute marinate jpeg
barbie-dubla_shutterstock 2210638145 jpg
zodii meteoriti png
Cum sa ai parte de muzica oricand si oriunde jpeg
Regina Letizia a Spaniei Foto Profimedia (8) jpg
fericire jpeg
banner dermato png
oven polenta 1429814 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net