Ce mâncăm ca să ne menţinem dinţii sănătoşi

Pentru a avea un zâmbet frumos şi sănătos, este foarte important să ţinem cont de igiena orală, dar şi să adoptăm o dietă echilibrată. Dacă prăjiturile sau carnea favorizează apariţia bacteriilor în cavitatea bucală, există şi alimente bogate în vitamione şi minerale, ceea ce ajută la o bună sănătate orală.

“Principala cauză a apariţiei cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale este placa bacteriană, acea peliculă fină, incoloră, albă sau gălbuie, care apare pe dinţi după ce mâncăm.

Dacă nu este eliminată în decurs de două ore, prin periaj dentar, va conduce către apariţia bacteriilor şi a plăcii bacteriene. Ea mai poate fi uşor eliminată printr-un periaj profesional la medicul stomatolog.

Dacă nu sunt luate măsurile necesare, iar aceasta persistă mai mult de două luni în cavitatea orală, atunci va conduce către apariţia tartrului, principala cauză a cariilor, problemelor parodontale şi a pierderii dinţilor”, explică dr. Ada Epistatu, doctor în estetică dentară şi competenţă în implantologie.

Carnea şi prăjiturile

Există anumite alimente care au o bază acidă şi favorizează apariţia bacteriilor ce afectează structura smalţului şi a gingiilor.

De exemplu, carnea preparată la grătar sau la cuptor are au un PH acid. De aceea, este foarte important să consumăm alături de aceste alimente şi o salată, care are un PH bazic.

De asemenea, cozonacul sau prăjiturile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu PH bazic, care să neutralizeze aciditatea provocată de acestea şi să stimuleze producţia de salivă.

“Saliva vâscoasă sau produsă în cantitate mică favorizează producerea plăcii bacteriene, acţionând ca un lipici care menţine alimentele pe dinţi. Acest lucru conduce, în timp, la apariţia parodontopatiilor şi, în final, la căderea dinţilor. De aceea, este recomandat să consumăm minimum două pahare de apă la fiecare masă, care să menţină gura umedă şi să stimuleze producerea de salivă, cu un rol extrem de important în autocurăţarea dinţilor”, explică dr. Ada Epistatu.

Gustările între mese

Consumul de covrigei, chips-uri sau alune trebuie evitat pe cât posibil sau realizat în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate şi produc salivă.

În caz contrar, acestea riscă să rămână lipite pe dinţi o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală. 

Băuturile carbogazoase şi colorate

Băuturile colorate, în special vinul roşu, pătează dinţii, contribuind la demineralizarea smalţului.

Sucurile naturale, deşi sunt sănătoase, ele pigmentează dinţii, de aceeea este ideal să fie consumate cu paiul.

De evitat sunt şi băuturile răcoritoare şi carbogazoase, care au un PH acid şi stimulează placa bacteriană.  

Alimente care ajută sănătatea orală

“Un rol foarte important pentru sănătatea orală este aportul de vitamine şi minerale. De aceea, recomand tuturor să completeze dieta cu fructe, legume, pâine integrală, lapte şi produse lactate degresate. Alte alimente care ajută sănătatea orală sunt: ceapa verde, care omoară bacteriile responsabile de căderea dinţilor, ciupercile, care inhibă producerea acestora, seminţele de susan, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, ghimbirul, cu rol antiinflamator, precum şi morcovul, care aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dentare”, mai spune dr. Ada Epistatu.

oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
razvan danciu razboinic survivor romania 2023 jpg
sebastian ghiorghiu jpg
nunta insta jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
cub claudia patrascanu png
FotoJet jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg