Cele mai populare metode de a prepara cafeaua

Ultima actualizare:

Fie că o bei pentru că îți place gustul, pentru că îți dă energie sau pur și simplu pentru că îți place mirosul, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, după apă și ceai. Tu cum o prepari? La ibric, la filtru sau folosești un espressor pentru cafea? Aceste trei metode sunt cele mai populare pe care le poți experimenta, în funcție de gusturile tale. Le luăm pe rând și îți dezvăluim câteva secrete pentru a obține cafeaua perfectă.

Cele mai populare metode de a prepara cafeaua
Cele mai populare metode de a prepara cafeaua

Numită și aurul negru, cafeaua este al doilea cel mai valoros produs din lume, după petrol, și are o istorie de sute de ani.

Scurt istoric al cafelei

Deși se spune că a fost descoperită în secolul al IX-lea e.n., oficial este menționată în secolul al XV-lea, în operele unor autori arabi, primul tratat oficial despre această băutură apărând în secolul al XVII-lea.

În ceea ce privește răspândirea, cafeaua ajunge destul de rapid din Peninsula Arabică în Africa, Turcia și Persia, adică în câțiva ani. În Europa, prima țară în care se găsește pentru prima dată cafea este, unde altundeva decât în Italia, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, mai exact în Veneția.

În America se exportă în secolul al XVIII-lea, iar în secolul al XIX-lea devine unul dintre cele mai căutate produse din Europa, casele nobiliare transformând obiceiul consumului de cafea într-un ritual.

Metode de preparare a cafelei

Cu lapte, neagră, mai tare sau mai slabă, oricum ți-ar plăcea să o savurezi, sigur ai metoda ta preferată de preparare. Ți le prezentăm pe cele mai cunoscute și te invităm să le experimentezi pentru gusturi și arome diferite, pe care merită să le încerci.

1. Cafeaua la ibric

Poate cea mai cunoscută metodă de a prepara cafeaua și cea mai veche, cafeaua la ibric este o modalitate foarte simplă prin care te poți bucura de băutura ta preferată. Pentru un gust intens, ține cont de câteva sfaturi:

- Folosește un ibric din cupru

- Fierbe apa la foc mediu, adaugă cafeaua după ce ai luat ibricul de pe foc, amestecă și lasă cafeaua să mai fiarbă până face spumă, nu până dă în clocot

- Mai ia o dată ibricul de pe foc, iar după un minut pune-l la loc și, la fel, ca în pasul anterior, nu lăsa cafeaua să fiarbă, ci încălzește-o până face spumă

- Ia puțină spumă din ibric și pune-o în ceașcă, apoi toarnă cafeaua

2. Cafea la filtru

Și această metodă este una simplă, denumirea venind de la filtrul de hârtie prin care trece apa.

Sfaturi pentru a prepara o cafea bună:

- Este de preferat să ai cafea măcinată și prăjită de curând

- Poziționează filtrul în locul lui special, toarnă un litru de apă și pornește aparatul

- Poziționează filtrul în suportul lui special, adaugă o jumătate de litru de apă sau un litru și porneste aparatul

- Adaugă apoi și cafeaua, aproximativ opt linguri, pentru un litru de apă sau patru, dacă vrei să faci mai puțină cafea și pui doar 500 ml de apă

3. Cafeaua la espressor

În funcție de gusturile tale, asigură-te că ai ales un espressor pentru cafea care să fie de calitate, fie că funcționează pe bază de capsule, monodoze, automate sau cu pompă de aburi.

Espressoarele de cafea au la bază prepararea cafelei cu ajutorul unei pompe de presiune. Plusul pe care îl aduc ele este acela că nu există riscul de a opări cafeaua întrucât temperatura rămâne mai scăzută decât punctul de fierbere, de aici și gustul mult mai intens al cafelei și spuma densă și catifelată.

Secretul aici este ca spuma să ocupe un procent cuprins între 10 și 30% din volumul ceștii. Și nu uita să alegi o cafea de calitate și un esspresor performat.

De la ibric și până la espressoarele pentru cafea e cale lungă, am putea să spunem, dar tu alege ce e mai potrivit pentru tine și ce gust îți place. Spor la experimentat sau la cafeluță, cum preferi!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
Luna plina jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
zodii meteoriti png
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net