De ce este importantă guvernanța corporativă pentru companiile din România

După cum este deja cunoscut, guvernanța corporativă reprezintă un concept care se referă la modul în care o companie este condusă, controlată și supravegheată, cu scopul de a-și îndeplini obiectivele sale strategice și de a crea valoare pentru toți stakeholderii săi: acționari, angajați, clienți, furnizori, autorități, comunitate etc.

De ce este importantă guvernanța corporativă pentru companiile din România
De ce este importantă guvernanța corporativă pentru companiile din România

Conceptul a devenit, în ultima vreme, tot mai important și în mediul de business și în cel instituțional din România, fiind chiar o obligație legală de implementat pentru companii de un anumit ordin de mărime și pentru companiile publice. 

Iată câteva dintre motivele pentru care guvernanța corporativă a căpătat o importanță tot mai mare pentru entitățile economice din România   

- Îmbunătățirea performanțelor afacerii. Implementarea normelor de guvernanță corporativă în mod eficient asigură o alocare optimă a resurselor, o gestionare adecvată a riscurilor și aduce transparență și responsabilitate crescute în activitatea entităților. În plus, se ajunge la o comunicare și o colaborare eficace între organele de conducere și cele de supraveghere, precum și la alinierea între interesele urmărite și valorile asumate, dar și la încurajarea inovației și a calității. Toate acestea contribuie la creșterea competitivității, a productivității, a rentabilității și a sustenabilității companiilor.

- Consolidarea încrederii și a reputației. Prin implementarea guvernanței corporative se asigură conformitatea cu legislația și reglementările în vigoare, protecția a drepturilor și a intereselor tuturor părților implicate și interesate, prevenirea și combaterea corupției și a fraudelor, promovarea eticii și a integrității în activitatea generală a entității, precum și asumarea responsabilității sociale și a protecției mediului. Se asigură, astfel, consolidarea încrederii și a reputației companiilor în fața stakeholderilor interni și externi, a pieței și a societății, în general.

- Facilitarea accesului la finanțare și la oportunități noi de afaceri. O entitate care este dirijată pe baza regulilor și principiilor de guvernanță corporativă asigură raportări financiare și non-financiare credibile alături de evaluarea corectă a performanței și a riscurilor. De asemenea, factorii de decizie ai entității pot beneficia de o reprezentare clară a strategiei și a obiectivelor, reușind să identifice mai clar potențialul de creștere și de dezvoltare. Aceste beneficii conduc la facilitarea accesului entității la finanțare și la crearea de noi oportunități de afaceri, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

Desigur, implementarea și aplicarea regulilor, principiilor și a mecanismelor guvernanței corporative pot ridica numeroase probleme și obstacole. Tocmai de aceea, apelarea la experți în domeniul guvernanței corporative este o bună strategie pentru entitățile care vor să profite de beneficiile ilustrate. 

Tocmai în acest domeniu, poți acum apela la experții Mazars în România - o organizație internațională, integrată și independentă, specializată în audit, contabilitate, consultanță, fiscalitate și servicii juridice. Mazars în România oferă o gamă largă de servicii de guvernanță corporativă pentru companiile din România, indiferent de dimensiunea, sectorul de activitate sau forma juridică a acestora.

Această organizație poate sprijini entitățile în implementarea și aplicarea guvernanței corporative prin:

  • Evaluarea și îmbunătățirea sistemului de control intern. Experții pot oferi o analiză obiectivă și independentă a eficacității și eficienței sistemului de control intern al unei companii, identificând punctele forte și punctele slabe, riscurile și oportunitățile de îmbunătățire, oferind și recomandări practice și personalizate pentru a optimiza procesele și procedurile interne.
  • Asistarea și consilierea organelor de conducere și de supraveghere. Consultanții oferă asistență și consiliere profesionistă și adaptată nevoilor companiilor în ceea ce privește structura, rolul, responsabilitățile și funcționarea organelor de conducere și de supraveghere, precum și a comitetelor și a departamentelor aferente, asigurând factorii de decizie că acestea respectă principiile și practicile de guvernanță corporativă.
  • Formarea și dezvoltarea competențelor membrilor organelor de conducere și de supraveghere. Cu îndrumarea specialiștilor se poate realiza formarea și dezvoltarea continuă a competențelor membrilor organelor de conducere și de supraveghere, acoperind aspecte precum legislația și reglementările aplicabile, codurile și standardele de guvernanță corporativă, etica și integritatea, managementul strategic și operațional, managementul riscului și al performanței, comunicarea și relaționarea cu stakeholderii etc.
  • Realizarea și implementarea de coduri și politici de guvernanță corporativă. Organizația poate ajuta la realizarea și la implementarea de coduri și politici de guvernanță corporativă, adaptate specificului și particularităților companiilor, care să reflecte viziunea, misiunea, valorile și obiectivele particulare, precum și la alinierea intereselor și a așteptărilor tuturor părților implicate.

În concluzie, guvernanța corporativă este aproape o cerință de prim rang azi, într-un mediu de afaceri și legislativ în continuă schimbare. Prin adoptarea regulilor și a principiilor de guvernanță corporativă companiile pot deveni mai agile și mai reziliente la riscurile tot mai diverse, atingând astfel scopurile strategice cu mai multe șanse de succes. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
Fasole jpg
Horoscopul lunii iunie horoscop lunar 2023 shutterstock 2056174655 jpg
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net