„«Domnule, vorbeşti ca un om de cultură». Vorba asta m-a urmărit toată viaţa”

Dorel Vişan o evocă pe Zoe Dumitrescu Buşulenga în cadrul campaniei „Scrisoare pentru EA”, realizată în luna martie de jurnalista Carmen Târnoveanu la TVR 3. Află cui îi face Grigore Leşe o declaraţie specială de dragoste!

image

TVR 3 aniversează Ziua Internaţională a Femeii printr-o serie de reportaje, adunate sub genericul „Scrisoare pentru EA”, serie ce pune în prim-plan rolul esenţial al femeii – acela de mentor în dezvoltarea şi formarea unui individ în societate. Scrisoarea devine pretextul prin care aflăm povestea unui om care a atins destine, care a dat aripi împlinirii vieții celorlați. Televiziunea Română preia astfel rolul de „mesager” care duce la destinaţie o mărturisire de preţuire, sub forma unei scrisori... vizuale.

În reportajele realizate de Carmen Târnoveanu regăsim personalităţi publice, profesionişti recunoscuţi în domeniul lor de activitate, care fac unul dintre cele mai frumoase exerciții, cel al prețuirii, evocând femei care le-au marcat existenţa. Le urmărim în fiecare zi, de luni până la vineri, de la ora 19.45, la TVR 3.

Zoe Dumitrescu Buşulenga, un intelectual de excepţie. Ne-am întâlnit într-o împrejurare şi a venit spre mine şi mi-a spus - Domnule, vorbeşti ca un om de cultură. Vorba asta m-a urmărit toată viaţa şi, din momentul acela, tot ce am făcut a avut la temelie dorinţa de a mă ridica la vorba acestei mari personalităţi”, mărturiseşte Dorel Vişan, unul dintre cei mai „bogaţi” actori români, din punctul de vedere al rolurilor jucate în teatru şi film.

La rândul său, Mike Godoroja îi scrie o scrisoare de preţuire Crinei Mardare în care, cu sensibilitate, admite: „Dragă Crina, eşti pentru viaţa mea apa vie a inspiraţiei artistice, înţelepciunea actului scenic şi frumuseţea eternă.”

image

Tot în reportajele campaniei „Scrisoare pentru EA”, scriitoarea Doina Ruști îi adresează prietenei sale, actriţa Adriana Titieni, câteva cuvinte pregătite de multă vreme, dar încă nerostite: „Pentru că suntem în luna zeului Marte, iubitor de viață agitată, dar și patronul forței totale, m-am gândit să-ți trimit un mesaj, aflat de multă vreme pe lista mea de așteptare: dragă Adriana, pentru mine ești o femeie în care s-au adunat micile zeități ale apelor, nereidele care pot să pătrundă oriunde, de aici probabil și vitalitatea ta molipsitoare. Eram odată pe strada Maria Rosetti din București și te-am zărit traversând, îmbrăcată într-o rochie albă, cu părul în inele subțiri, ca șerpii de ape; și-așa am avut revelația că dintre toate personajele pe care le-ai jucat, Ofelia (din Hamlet-ul lui Ciulei) ți s-a potrivit cel mai bine. A fost și spectacolul la care m-am îndrăgostit de tine și au trecut ani până am ajuns să-ți spun. Noroc cu zeul Marte, care mi-a pus astăzi creionul în mână”, încheie ea.

Soprana Elina Velica are gânduri de preţuire pentru Felicia Filip: „Doamna Felicia Filip, sunteţi un monument de om, de dăruire. Pentru mine, sunteţi ca o mamă bună, care mi-a dat aripi să zbor spre visurile mele. Vă iubesc şi vă preţuiesc, sunteţi pentru mine o inspiraţie ca artist şi ca om, prin modelul de firesc şi prin modelul de credinţă şi familie – pe acestea toate şi încă şi altele le cuprindeţi şi le dăruiţi mai departe nouă, publicului.”

Iar artistul Grigore Leşe face, în faţa publicului, o declaraţie de dragoste unică: „Am făcut declaraţii de dragoste la viaţa mea – nu multe, dar au fost câteva. Însă, când e vorba de dragoste adevărată, gândul meu e la mama. Îi fac mamei mele o declaraţie de dragoste. La noi nu e cu ’te iubesc’, eu îi spun mamei - Mulţumesc, mamă, că m-ai făcut şi m-ai făcut bine. Mulţumesc, mamă, că mi-ai dat glasul! Pe mine, glasul acesta m-a făcut om. Eu cu glasul am traversat lumea, glasul ăsta, pe care mi l-a dat mama, mi-a dat viaţa înteagă.”

Prețuirea, un cuvânt pe care îl adăugăm destul de rar pe lista automatismelor noastre verbale și chiar mai mult decât atât, un cuvânt al cărui sens concret îl căutăm și mai rar. Prețuirea nu e decît o altă față a iubirii, care se împlinește doar atunci când este mărturisită simplu și necondiționat. Însă, pentru asta, e nevoie să fim în armonie cu noi, cu propria capacitate de a iubi, e nevoie ca iubirea să fie în destinul nostru”, spune Carmen Târnoveanu, autoarea proiectului jurnalistic „Scrisoarea pentru EA”.

Tot în seria de reportaje „Scrisoare pentru EA” de la TVR 3, regăsim mărturisiri de prețuire din partea părintelui Vasile Ioana pentru actrița Ana Calciu și regizorul Ivona Boitan, care, împreună, fac o echipă de nădejde în realizarea și susținerea teatrului creștin pe marile scene ale instituțiilor de cultură din țară și din străinătate. De asemenea, proiectul cuprinde şi cuvintele venite din suflet ale interpretei Alma pentru artista Ileana Şipoteanu, ale jurnalistei şi actriţei Anca Bejan pentru „Antrenoarea vedetelor”, Luminiţa Nicolescu, ori ale muzicianului Florin Chilian către legendara Dida Drăgan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 1391089070 jpg
image
image
image
image
image
image
pizza pixabay jpg
1 dulceata de capsuni cea mai simpla reteta secretul pe care trebuie sa l stie orice gospodina png png
fericire pexels jpg
horoscop casatorie jpeg
cearcane jpg
horoscop fecioara jpg
keenan constance nfmoJh9n4PM unsplash jpg
detailing auto profesional cum sa transformi o ma ina obi nuita intr o bijuterie pe 4 ro i1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net