Este important să am grijă de anvelopele de pe mașină?

Ultima actualizare:

Anvelopele sunt făcute dintr-un amestec de materiale organice și anorganice care sunt supuse deteriorării în fața timpului. Chiar dacă chimia nu a fost materia voastră favorită la școală, totuși există suficiente exemple ca să înțelegeți la ce ne referim. Sticlele de plastic lăsate la soare se îngălbenesc, chederele din cauciuc ale unei mașini îmbătrânesc și încep să prezinte crăpături iar foliile de plastic se întăresc și crapă. Ei bine, toate acestea se întâmplă din cauza a doi factori: timpul și efectele radiațiilor ultraviolete.

Trecerea timpului și radiațiile ultraviolete afectează anvelopele / foto: anvelope.ro
Trecerea timpului și radiațiile ultraviolete afectează anvelopele / foto: anvelope.ro

Prin urmare, toate masele plastice se comportă asemănător. Toate suferă din cauza timpului și a expunerii la radiațiile ultraviolete, deci și anvelopele. Chiar dacă la prima vedere nu par să fie la fel de afectate precum cele amintite mai sus, totuși la o privire mai atentă veți observa că da. Dacă veți studia cu o lupă o anvelopă care are deja câțiva ani de când a fost produsă și a fost ținută în soare sau chiar montată pe o mașină, veți vedea că prezintă crăpături fine.

Aici v-ați putea întreba dacă acele crăpături fine pot reprezenta un pericol tocmai pentru că abia se pot vedea cu ochiul liber. Ei bine, nu este vorba despre cât de vizibile sunt ci despre cât de multe sunt. În plus, trebuie precizat că dacă straturile de suprafață ale anvelopelor suferă mai mult și mai vizibil de pe urma radiațiilor ultraviolete, straturile inferioare pe care nu le puteți observa sunt supuse în aceeași măsură procesului de îmbătrânire.

Pneurile vechi sau uzate sunt foarte periculoase

Dacă anvelopele nu sunt îngrijite, siguranța oferită de mașină are de suferit / foto: anvelope.ro
Dacă anvelopele nu sunt îngrijite, siguranța oferită de mașină are de suferit / foto: anvelope.ro

Procesul de îmbătrânire se manifestă, printre altele, prin legături mai slabe între moleculele de cauciuc și duc la o slăbire a coeziunii acestora din componența anvelopelor. Sunt, dacă vreți, un inamic ascuns. O altă consecință a procesului de îmbătrânire este scăderea gradului de elasticitate.

Astfel, chiar dacă la o primă vedere pneul pare în regulă și are suficient profil pe el astfel încât să descarce fără probleme apa sau zăpada dintre canalizații, elasticitatea acestuia este o problemă. În lipsa elasticității, anvelopa nu mai poate „strânge” pliurile din profil și ajuta astfel la evacuarea apei. Mai mult, pata de contact se va micșora și va duce la o scădere a aderenței.

Nu în ultimul rând întărirea cauciucului care compune anvelopa va face ca aceasta să nu mai poată asigura același coeficient de frecare. Coeficientul de frecare este cel care determină în mod decisiv aderența. Fără aderență, este evident că mașina se va comporta într-un mod total diferit. Mai grav decât a avea patru pneuri vechi și uzate este să aveți unul singur sau două de pe aceeași parte a vehiculului.

Atenție la menținerea presiunii corecte în roți

Anvelopele trebuie îngrijite corespunzător categoriei din care fac parte / foto: anvelope.ro
Anvelopele trebuie îngrijite corespunzător categoriei din care fac parte / foto: anvelope.ro

Recomandarea este să acordăm o atenție suplimentară îngrijirii și întreținerii corecte a anvelopelor (de iarnă, vară sau all season) după instalare prin menținerea presiunii corecte a pneurilor, geometria roților, verificarea deteriorării și măsurătorilor adâncimii benzii de rulare, verificarea vizuală constantă a cauciucului, schimbarea acestora după caz în funcție de sezon.

Aveți nevoie de anvelopele potrivite în care să vă puneți baza că vă va asigura confortul și siguranța deplasării, dar este și responsabilitatea noastră să le întreținem.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
omleta pexels jpg
familie la masa de sarbatori jpg
horoscop shutterstock jpg
femeie fericită singura jpg
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
sarmale freepik jpg
coafura1 jpg
Nuante de par in tendinte la finalul lui 2022  Sursa foto shutterstock 523630864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net