Scaun grădină: ce material să aleg pentru mobilier grădină rezistent

Ultima actualizare:

Un scaun grădină ar trebui să fie la confortabil și plăcut din punct de vedere estetic, precum și ideal pentru utilizarea în aer liber. Oferta din ziua de astăzi include diferite materiale, de la lemn la metal și textile, dar și numeroase culori, care pot fi alese în funcție de buget și de gustul personal. 

image

Iată principalele criterii pentru alegerea unui scaun de grădină

Primul criteriu: confortul. Alege un model de scaun grădină cu o lățime și o adâncime a șezutului adaptate la conformația ta fizică. Materialul joacă, de asemenea, un rol important. În timp ce modelele din textile sunt mai confortabile, alte materiale oferă posibilitatea de personalizare cu huse sau perne. O opțiune pentru mai mult confort sunt cotierele, cu care sunt adesea echipate scaunele de grădină stivuibile. 

Estetica și stilul scaunelor de grădină pot fi alese pentru a se potrivi, dar și pentru a contrasta cu cele ale mesei de grădină, pentru un efect neobișnuit.

Iar dacă ai un foișor de grădină, poți gândi totul să se potrivească. De la tonul natural al lemnului la designul șic al rășinii, trecând prin stilul vintage al fierului forjat sau modernitatea rafinată a oțelului și aluminiului, gama de materiale pentru scaune grădină este la fel de vastă ca și cea a culorilor disponibile. 

Nu în ultimul rând, spațiul disponibil influențează alegerea finală. Scaunele de grădină stivuibile sunt, în acest sens, ideale pentru a economisi spațiu.  

Poți alege dintre mai multe materiale de scaun grădină, în funcție de stilul mobilierului de grădină, dar și de preț și de cerințele de întreținere. 

Scaun grădină din lemn

Scaunul de grădină din lemn atrage pentru stilul său natural și durabilitatea sa. Poți alege între diferite esențe de lemn european (pin, acacia, stejar etc.) sau lemn exotic (tec, itauba, cumaru etc.). Speciile de lemn sunt clasificate pe o scară de la 1 la 5, unde 5 indică cea mai mare rezistență la umiditate, insecte sau ciuperci. Întreținerea trebuie făcută periodic cu un produs adecvat speciei de lemn: ceară, ulei, agent de impregnare, produs de eliminare a griului etc. 

Scaunele de grădină din lemn compozit sunt fabricate din fibre de lemn și plastic, un amestec care le face rezistente la putregai, fără riscul de a se sparge sau de a se fisura. Acestea nu necesită o întreținere specială. 

Scaun grădină din oțel

Scaunele de grădină din oțel au un aspect hotărât modern. Oțelul inoxidabil nu se teme de apă sau de razele ultraviolete, deși este greu și are tendința de a se încălzi foarte tare la soare. Scaunele din oțel cu tratament epoxidic sunt protejate de o rășină cu același nume pentru a rezista la coroziune și la razele UV. Pentru a rezista mai bine la zgârieturile care ar putea afecta stratul protector, unele modele sunt tratate prin cataforeză. 

Scaun grădină din aluminiu

De asemenea, cu un stil modern, scaunele de grădină din aluminiu se caracterizează prin rezistența la intemperii (ploaie, îngheț, căldură) și la coroziune. Sunt ușoare și, prin urmare, foarte practice de mutat, dar pot fi ușor răsturnate de un vânt puternic. La fel ca și modelele din oțel, scaunele din aluminiu tind să se încălzească la soare. 

Scaun grădină din fier forjat

Acestea sunt scaunele bucolice și romantice prin excelență. Deosebit de solide, dar și grele, acestea se încălzesc foarte tare la soare și necesită tratamente periodice pentru a rezista la rugină. 

Scaun grădină din rășină

Datorită materialului plastic (polipropilenă, polietilenă) din care sunt fabricate, scaunele de grădină din rășină sunt ușoare, rezistente la putrezire și la intemperii. Sunt foarte ieftine, mai ales în varianta cu rășină injectată. Rășina țesută, numită și polirattan sau rattan sintetic, reproduce foarte bine țesătura rattanului, dar prețul crește corespunzător. În orice caz, verifică dacă materialele au fost tratate pentru a rezista la razele UV, astfel încât să își păstreze culorile în timp. 

Scaun grădină textil

Textilena este o țesătură realizată dintr-o împletitură de fibre de poliester, care este foarte rezistentă la intemperii și la razele UV. Cu un cadru din lemn, oțel sau aluminiu, un scaun cu șezut și spătar din textilenă este deosebit de confortabil. Un alt avantaj: pentru curățare este suficientă apa și săpunul. 

image
image
image
image
image
image
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net