Experiment. Adevărul șocant despre conserve: sănătoase sau dăunătoare?
De la mazărea conservată la supa de roșii, conservele joacă un rol esențial în bucătării, de multă vreme. Însă, cât sunt de sănătoase? Unele conserve, spre exemplu, conțin niveluri îngrijorătoare de zahăr și sare, în timp ce altele au un conținut de proteine prea scăzut.
Când vine vorba de o masă rapidă pentru seară, conservele sunt o adevărată salvare. Fie că este vorba de legume, fructe sau fasole, acestea sunt mult mai sănătoase, potrivit experților citați de adevarul.ro, decât alte opțiuni rapide pe care le-am putea alege – cum ar fi pizza congelată, mâncarea la pachet și mesele gata preparate, care sunt pline de ingrediente ultra-procesate - și în plus sunt mult mai prietenoase cu bugetul nostru.
Ce vezi pe etichetă: conținut ridicat de sare și zahăr adăugat
O privire pe eticheta unei conserve poate dezvălui diverse probleme nutriționale pentru sănătatea noastră: conținut ridicat de sare și zahăr adăugat, grăsimi saturate sau ingrediente necunoscute – semn clar că am pus mâna pe un aliment ultra-procesat.
Așadar, în cazul legumelor la conservă, s-a constatat că cele mai sănătoase alimente din această categorie sunt roșiile, care sunt și printre cele mai ieftine produse de acest gen.
În cazul conservelor din pește, cel mai sănătos s-a dovedit a fi un sortiment de macrou în ulei de măsline „bogat în acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea inimii, iar uleiul de măsline adaugă și mai multe grăsimi sănătoase”, spune Caroline Farrell, nutriționistă cu 12 ani de experiență, înregistrată la British Association for Nutrition and Lifestyle Medicine..
Citiți studiul integral pe Adevărul.