Astronomii au făcut o descoperire surprinzătoare în galaxia noastră.
Astronomii au identificat un pulsar care se extinde și ce contractă în trei direcții, într-un timp foarte scurt, iar până în acest moment au fost descoperițe doar șapte astfel de stele în Calea Lactee, conform stiridinlume.ro.
Pulsarul este o stea de dimensiuni foarte mici (cu o rază de 10-15 km), dar foarte densă, ea mai poartă denumirea de stea neutronică, pentru că emite energie sub forma unui flux de particule electromagnetice. Pulsarul descoperit acum este cunoscut sub numele ROTSE1 J232056.45+345150.9 și se află la o distanță de 7.000 de ani lumină de Pământ. Aceasta a fost identificat ca un Triplu Mod („delta Scuti de mare amplitudine”), care poate pulsa la fiecare 2,5 ore.
Stelele „delta scuti” sunt cunoscute pentru perioada lor de pulsație foarte scurtă, care modifică luminozitatea acestora. Dacă această pulsație produce o schimbare mare în luminozitatea stelei, atunci ea se numește delta Scuti de mare amplitudine. Însă descoperirea cercetătorilor este specială și are o importanță deosebită pentru că această stea pulsează la rate și în direcții diferite, un lucru nemaiîntâlnit până acum de astronomi.
Inițial, când astronomii au descoperit acest pulsar, nu au înțeles la ce tip de obiect celest se uită, dar la o privire mai atentă și în urma unei analize a curbei luminii și a modului în care aceasta se modifică, oamenii de știință au reușit treptat să identifice corpul cu care au de a face.
Aflați prin ce se diferențiază acest pulsar și cum l-au descoperit astronomii