Calendar ortodox 2018, 20 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul și Sfântul Mucenic Dasie din Durostor


  Sfântul Cuvios GrigorieFoto: Orthodox Wiki
Sfântul Cuvios GrigorieFoto: Orthodox Wiki

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este prăznuit la data de 20 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Dasie din Durostor, Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului și Sfinții Mucenici Nirsa, episcopul, si Iosif, ucenicul său sunt, de asemenea, printre sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 20 noiembrie.

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a ajuns la o mănăstire în Decapole, la unchiul său, fratele mamei sale, egumenul Simeon, unde a rămas timp de 14 ani. S-a retras după aceea într-o peșteră, unde a auzit o chemare de la Dumnezeu. Domnul l-a îndemnat pe Grigorie să părăsească peștera, pentru a le putea fi de folos și altor oameni. Sfântul a ascultat cuvântul Domnului și a petrecut iarna într-o mănăstire din Efes.

După mai multe călătorii prin Macedonia, Tesalonic și Corint, Sfântul a ajuns în Roma. Se spune despre Cuviosul Grigorie că avea o putere deosebită asupra demonilor. Pentru ca persoanele să poată fi vindecate de duhuri necurate, se rostesc rugăciunile Cuviosului Grigorie. Multe persoane au fost salvate de cuvintele Sfântului. 

A trecut la cele vesnice la data de 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în Romînia datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul Glasul 3

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul Glasul 3

Fecioara astăzi...Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Calendar ortodox 2018, 20 noiembrie. Sfântul Mucenic Dasie

Sfântul Mucenic Dasie din Durostor a fost soldat în armata romana. Acesta a fost condamnat la moarte. Condamnarea sa este legată de sărbătoarea Saturnaliilor. Pe vremea lui, exista un obicei în care o persoană era trasă la sorți pentru a deveni „rege al Saturnaliilor”: o persoană care era îmbrăcată în hainele zeului Saturn, care timp de 30 de zile putea să-și îndeplinească orice dorință și să ducă o viață de desfrâu. Motivând că este creștin, Sfântul Dasie a refuzat, iar la trei zile i-a fost tăiat capul, în data de 20 noiembrie 304. 

În anul 2005, IPS Ilarion a dăruit Arhiepiscopiei Dunarii de Jos o părticică din moaștele Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor. Ele sunt prezente în Capela Palatului arhiepiscopal, cu hramul „Sfantul Cuvios Ioan Casian”. La data de 6 iulie 2006, o părticică din moastele sale au fost dăruite și Mănăstirii Sf. Ioan Botezatorul - Lipnita, din Județul Constanța. 

La 20 noiembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

Tot în această zi, serbăm Înainteprăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului și face pomenirea:

 • Sfantului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
 • Sfintilor Mucenici Nirsa, episcopul, si Iosif, ucenicul sau;
 • Sfintilor Mucenici Isachie, Ioan si Savorie;
 • Sfintilor Mucenici Gheitazet:
 • Sfintelor fecioare Tecla, Vautha si Denahida;
 • Sfintilor Mucenici Eustatie, Tespesie si Anatolie;
 • Sfantului Teoctist Marturisitorul. 
cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
Shakira cauta bona Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
andreea ibacka si majda jpg
gabriel apostol jpg
zodii care imprumuta bani jpg
cub codruta filip png
prater jpg
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Dorian Popa FB jpg
image
image
image
image
Horoscop 26 octombrie (sursa FOTO pixabay)
horoscop zilnic 15 ianuarie jpeg
Risa Hirako jpg
zodii care imprumuta bani jpg
Razvan Popescu slab jpg
Horoscop dragoste webp